fbpx

Dags för nya äventyr

Jag fyllde nyss 50 år och för mig har det inneburit att jag naturligt stannat upp och reflekterat över de år som har varit och de år som förhoppningsvis skall komma.

Känner ni till Dagny Karlsson? Hon är 107 år gammal och är en stor influenser med sin inställning till livet. När hon var 99 år gick hon en datakurs och när hon var 100 år startade hon sin blogg. Dagny är ofantligt nyfiken på livet och säger aldrig nej till ett äventyr.

Jag vill också ha äventyr i mitt liv, ja, jag tänker nog att livet är något av ett ständigt pågående äventyr. Men äventyr händer oftast bara dem som söker upp äventyr, vi kan inte gå i våra gamla cirklar och tro att äventyret ska söka upp oss. Vi kan alla gå ut och vara äventyrliga i det stora eller i det lilla.

Vi alla kan visualisera saker som vi vill ska hända i våra liv, vilka drömmar vi har? Vi kan börja stort och övergripande och fundera vilka äventyr vi vill hinna med under vår livstid. Därefter kan vi fundera på vad vi skulle vilja vara med om säg de närmaste tio åren, sedan det närmaste året, denna månad, denna vecka och idag. Vi människor har lättare att ta steg i den riktning vi vill gå om vi innan har satt ut riktningen, bestämt vad som är viktigt för oss.

Många gånger har vi människor en tendens att fastna i samma gamla mönster. Att göra saker på slentrian, vi tar samma väg till jobbet, gör samma typ av träning, går på samma gamla café. Ibland bara på autopilot, ibland kanske för att vi är rädda för vad det där nya skulle kunna innebära. Eller kanske är vi rädda för att misslyckas om vi testar något nytt. Att göra saker som vi alltid gjort är inte bara tråkigt, vi får inte utlopp för vår kreativitet och spontanitet. För vi människor är av naturen nyfikna av oss och vi mår bra och utvecklas av att lära oss nya saker. Titta bara på det lilla barnet som när det fått sina grundläggande behov bemötta vill ut och utforska världen igen.

Äventyr kan vara stora och krävande såsom att gå en lång utbildning, starta ett företag, lära sig ett nytt språk eller flytta till ett nytt land, men de kan även vara små och lätta såsom att anmäla sig på en kurs, prova på en ny typ av träning, handla hem nya hälsosamma matvaror som ett första steg på en hälsoresa, laga en ny maträtt och bjuda in någon att dela den, gå på ett nytt café och lyfta blicken och säga hej till den person som sitter bredvid dig. Vi vet aldrig vart nya erfarenheter och nya möten för oss och det är just det som är så spännande. Så vilka äventyr vill du ut på i ditt liv? Längre fram och i närtid?

Jag träffar ofta människor på min psykologmottagning som har tappat sin energi och nyfikenhet, vilket är ett av symtomen vid depression. Jag träffar även människor som varit så upptagna med att ha fokus på andra människors behov att de helt tappat kontakten med vad som är viktigt för dem själva i livet. Om man hamnat i en depression kan man såklart behöva hjälp med att ta sig ur depressionen, många gånger handlar det om att i små steg börja göra sådant som man tyckt varit roligt tidigare.

Rädslor lägger också käppar i hjulen för många människor, exempelvis rädslor för vad andra ska tycka och rädslor för att misslyckas. Många gånger handlar utveckling om att göra saker fastän man är rädd för dem. Ett av de verktyg som jag använder frekvent på min mottagning är något som kallas livskompass. Det handlar om att få fatt i viktiga värden som man har och att gå i riktning mot det. Man identifierar även hinder och där kommer många gånger olika rädslor upp. Det handlar då att gå i riktning mot det man önskar i livet trots att man är rädd. Det är det vi kallar mod. Jag kommer i något inlägg längre fram att beskriva mer om hur man kan jobba med en livskompass.

Ibland lever vi livet genom att försöka att uppfylla andra människors drömmar, många gånger våra föräldrars. Vi mår bäst när vi låter oss guidas av det som genuint är viktigt för oss, det som skulle vara viktigt även om ingen såg att vi gjorde det. Ett sätt att få fatt i vad som är viktigt och inspirerande för just dig kan vara att under en månads tid skriva ner svaret på följande frågor varje dag: Vad har idag fyllt mig med entusiasm? Vad har idag dränerat mig på energi? Vad har jag lärt mig om mig själv idag? Det är viktigt att du gör detta under en hel månad för det tar ett tag att hitta det som är genuint. Vi utgår så lätt från det vi är identifierade med. Efter en månad kan du börja se mönster och det kan guida dig kring vilken riktning som är din.

Jag vill uppmuntra dig att gå utanför din trygghetszon, ta en ny väg, ät en ny maträtt, prova en ny träningsform, åk och campa, säg hej till den som sitter bredvid dig på bussen, anmäl dig på en danskurs, det är så du lär känna nya människor och vi vet aldrig vad som kan hända om vi träffar den personen och vart det leder och vilka äventyr det för dig ut på. Men kom ihåg att äventyr bara händer den som söker upp äventyr. Säg ja till äventyr. Har du sett filmen Yes Man? Om inte så gör det! Den handlar om den deprimerade och ensamme bankmannen Carl Allen som efter att ha träffat en gammal vän blir övertalad att gå med i ett självhjälpsprogram som innebär att säga ja till saker som han ställs inför. Detta leder honom verkligen in på nya äventyr.

Jag menar inte att du ska kasta dig in i saker på ett dumdristigt sätt. Vi bör alltid ha analyserat konsekvenserna av olika handlingsalternativ men om du gjort det och fortfarande känner att detta är viktigt att göra så gör det!

Fundera också på vilka människor du har nära i ditt liv. Sanna vänner låter dig inte glömma bort dina drömmar, de vill att du förverkligar dem! En bra och enkel övning att göra kan vara att ta ett papper och på ena sidan rita en sol och på den andra sidan rita ett moln och skriva ner sådant i ditt liv som får din inre sol att lysa och sådant som får den att gå i moln, det kan även handla om personer. Därefter kan du söka dig närmare sådant som lyser upp ditt liv och längre ifrån det som tynger dig.

Sjuksköterskan Bronnie Ware har länge jobbat med människor i livets slutskede och hon har skrivit en bok om vad människor när de ligger för döden ångrar. Nummer ett på denna lista är: Jag ångrar att jag inte haft modet att leva enligt mina drömmar. En annan är: Jag önskar att jag hade tillåtit mig själv att vara lyckligare!

Så säg ja till att öppna upp dig för livet. För sådant som genuint fyller ditt liv med glädje. Och kom ihåg att äventyr bara händer den som vågar ge sig ut och äventyra. Så vad kan du göra idag för att skapa mer spontanitet och äventyr i ditt liv?