fbpx

Mat i alla färger

Att äta en färgrik kost är inte bara vackert för ögat, det gör också kroppen väldigt gott. En färgrik kost bestående av en rik variation av grönsaker, frukt och bär i alla regnbågens färger är en kost rik på fytonäringsämnen. Dessa färgämnen är växternas egna försvarssystem mot angripare. Därför är växter som växt på friland extra rika på fytonäringsämnen, de har helt enkelt haft mer i sin omgivning att försvara sig emot. Fytonäringsämnen skyddar växterna mot sådant som strålning, föroreningar, virus, bakterier och svampar.

När vi sedan äter dessa växter så fungerar de som antioxidanter i våra kroppar. Antioxidanter har som funktion att skydda oss mot fria syreradikaler som uppstår i våra mitokondrier. Fria radikaler uppstår naturligt i våra celler när energi tillverkas i våra mitokondrier. Vi kan likna det med med avgaser som uppstår i en förbränningsmotor. Om våra mitokondrier börjat fungera dåligt så producerar de extra mycket avgaser. Vi kan likna det med en dåligt fungerande gammal bil som avger en tjock, svart rök. När detta sker så behöver vi extra mycket antioxidanter som kan ta hand om denna rök.

Vi kan få i oss antioxidanter via både mat och kosttillskott. Det finns studier som visar på att intag av kosttillskott av enskilda antioxidanter i hög dos kan vara mindre bra för oss. Därför bör vi se till att få i oss många olika antioxidanter. Det verkar som att en kedja av olika antioxidanter är ett effektivt sätt att neutralisera de fria radikalerna. Det allra bästa är om vi kan få i oss dessa antioxidanter via vår kost och det är här den färgrika maten kommer in i bilden. De olika färgerna blir just denna kedja som kan neutralisera de fria radikalerna.

Att äta varierat och att få i sig grönsaker, bär och frukt i många olika färger är därför väldigt viktigt. När vi handlar mat och när vi tillagar våra måltider är det värdefullt att tänka i färg. Att se till att vi varje dag får i oss mat i en rik färgpalett hjälper oss med vår hälsa. Det här kan bli något av en rolig lek om vi har barn. Ett förslag kan vara att sätta upp en bild i köket på grönsaker, frukt och bär i alla färger och låta barnen se om de fått i sig av alla färger under dagen. Ja detta kan vi ju förstås göra även om vi är vuxna.

De olika färgpigmenten bidrar med olika saker i våra kroppar. Dessa tillsammans har också en synergistisk effekt, det vill säga att helheten är större än delarna tillsammans.

Röd mat innehåller karotener, lykopen, folat och vitamin C och har som funktion i våra kroppar att hålla hjärtat och hjärnan friska och att minska inflammation. Exempel på frukt och grönt som består av röda färger är: Äpplen, körsbär, tomater, vattenmelon, jordgubbar, paprika och rödlök.

Gul och orange mat är rik på betakaroten, vitamin A och vitamin C. Dessa är viktiga för hjärtat och har som funktion att hålla immunförsvaret balanserat. De är även viktiga för ögats funktion och för vår fertilitet. Exempel på frukt och grönt som består av gula och orange färger är: Morötter, mango, ananas, apelsiner, sötpotatis, gul paprika, butternutspumpa, papaya och pumpa.

Grön mat är rik på klorofyll, omega-3, vitamin K, folat och magnesium. Denna färg stöttar ögats funktion, tänderna och hjärtats funktion. Exempel på frukt och grönt från denna grupp är: sparris, pakchoi, broccoli, gurka, grönkål, grön paprika, gröna bönor och spenat.

Blå och lila mat är rik på antocyanin. Den motverkar negativ cellnedbrytning och håller därför våra celler unga. Denna grupp har som funktion i kroppen att stötta minnet och åldrandet. Till denna grupp räknas bland andra: mörka bönor, aubergine, rödbetor, lila sötpotatis, mörka druvor och blåbär.

Vit mat består av flavonoider och hjälper hjärtat och kolesterolet. Till denna grupp räknas exempelvis palsternacka, blomkål, lök, vitlök, svamp och ingefära.

Det är när vi handlar hem vår mat som vi påverkar vad som kommer att ligga på våra tallrikar närmaste tiden. Titta på din tallrik: om den oftast innehåller brun och beige mat så är risken stor att du inte får i dig en hälsosam kost. Så nästa gång du handlar se till att din matkorg är fylld av grönsaker, frukt och bär av många olika färger. Dessa kommer inte bara att hjälpa dig att skapa vackra maträtter för ögat, de kommer även att fungera som en färgsymfoni av hälsa när de kommer våra mitokondrier till del.