fbpx

Detox

Vi kanske tänker oss att detox – avgiftning – handlar om att göra en ”cleance” med olika färggranna frukt- och grönsaksdrinkar så som på bilden till detta inlägg. En effektiv detox handlar egentligen om att stötta kroppens egen biotransformation. Den viktiga avgiftningen sker i vår lever och i våra njurar hela tiden och fraktas ut med hjälp av våra kroppsvätskor.

Det viktigaste vi kan göra är att se till att gifterna aldrig kommer in i våra kroppar, att välja bort toxisk exponering i så hög grad som det går. Detta skrev jag om i förra inlägget. Kom ihåg att alkohol, artificiella sötningsmedel, värktabletter av olika slag, p-piller med mera är toxiska och något som kroppen behöver göra sig av med. När vi utsätter oss för denna typ av toxiner så har kroppen fullt upp med att göra sig av med dessa och hinner inte ta hand om andra toxiner som då lätt ackumuleras. Så om vi ser till att många dagar är fria från exempelvis alkohol och vanliga värktabletter så hjälper vi våra kroppar att ta hand om de toxiner som vi alla på andra sätt utsätts för i vår vardag.

Vi kan stötta kroppens egen detox genom att äta viss typ av mat och genom att stötta med vissa kosttillskott. Vi kan även hjälpa vår avgiftning med hjälp av vår livsstil såsom att se till att dricka mycket vatten, djupandas, svettas och sova ordentligt. Att se till att ha en regelbunden tömning av våra tarmar är också viktigt eftersom trög mage och förstoppning kan göra att gifter som avlägsnats tidigare i systemet återupptas. Fasta i olika former kan också vara ett fantastiskt sätt att hjälpa kroppen att göra sig av med gifter.

Den mat som hjälper till med vår biotransformation är bland andra mat rik på fytonäringsämnen som jag tidigare skrivit om. Grönsaker som är särskilt rika på ämnen som stöttar leverns funktion till avgiftning är olika kålgrönsaker och lökväxter. Ingefära och curcumin som finns i gurkmeja binder till tungmetaller och är därför hjälpsamt. Olika örter och örtteer hjälper också kroppen att avgifta.

Ett kosttillskott som kan hjälpa till med detox är bland andra mariatistel som effektivt binder till olika toxiner. När vi använder oss av olika torkade örter så är det viktigt att välja tillskott som är kontrollerade. Eftersom örter lätt binder till toxiner så binder det även till toxiner i den miljö där de växt och om det exempelvis är i närheten av en kraftigt trafikerad väg eller nära en fabrik som släpper ut giftigt avfall så kommer det att finnas i örterna och i på så vis stjälpa mer än hjälpa.

Det allra viktigaste är kanske att stötta upp kroppens egna superantioxidant gluthation. Kroppen tillverkar gluthation på egen hand med hjälp av ämnena cystein, glutaminsyra och glycin. Tillräckliga mängder gluthation är viktig för att vitamin C och vitamin E ska fungera bra i sina viktiga funktioner i kroppen. Gluthation är även beroende av selen för att fungera så att se till att få i sig selen via exempelvis ett par paranötter varje dag är ett sätt.

Vi kan ha en genetiskt nedsatt förmåga till biotransformation. De viktigaste generna för vår biotransformation är de som heter COMT och MTHFR, de styr bildandet av olika enzymer som är viktiga för vår detox. Om vi har nedsatt funktion i dessa viktiga enzymer så gör det att vi har svårare att göra oss av med toxiner. Då behöver man vara extra noga med att inte exponeras för onödiga toxiner och hitta strategier för att stötta avgiftningen i kroppen. Jag har själv problem med både COMT och MTHFR vilket jag sett i gentestet DNA-Health. Jag måste därför vara väldigt noga med att inte utsätta mig för onödiga gifter. Exempelvis väljer jag noga de tillfällen jag dricker alkohol, jag handlar bara ekologisk mat och ser till att ha hygienprodukter och andra hemprodukter som i så hög grad det är möjligt är fria från olika toxiner.

Att se till att låta kroppen vila från fast föda i 12-16 timmar under natten kan vara värdefullt för att låta kroppen ostört ägna sig åt biotransformation. Vissa grupper såsom personer med utmattningssyndrom, diabetes, ätstörningar, gravida, elitidrottare bör dock inte ägna sig åt periodisk fasta. Vi kan även emellanåt fasta längre perioder på 3-5 dagar och på så vis ytterligare hjälpa vår kropp att göra sig av med toxiner.

Under sömnen är kroppens detox som mest aktiv. Att se till att sova tillräckligt mycket hjälper hjärnan att avgifta via det glymfatiska systemet Andra livsstilsfaktorer som är viktiga för vår detox är alla aktiviteter som får oss att svettas såsom exempelvis träning, bastubad och bikramyoga (yoga med värme). Effektivast verkar vi göra oss av med toxiner när vi svettas samtidigt som vi är i ett parasympatiska avslappnat tillstånd. I studier har man sett att den svett som kommer när vi exempelvis bastar innehåller högre grad av toxiner än den svett som utsöndras när vi tränar.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om sömn och vad som kan stötta sömnen. Jag kommer i kommande inlägg att skriva mer om hur bastubad kan hjälpa oss att bli av med toxiner.