fbpx

Ät för att besegra sjukdomar

William LI MD som är läkare och forskare menar att vi kan påverka utfallet av många av våra sjukdomar med vad vi väljer att äta. Li har publicerat närmare 100 vetenskapliga artiklar, många i de största vetenskapliga tidskrifterna såsom Science, The New England Journal of Medicin och The Lancet. Hans TED Talk ”Can We Eat to Starve Cancer?” har genererat över elva miljoner nedladdningar. Li har skrivit boken ”Eat to Beat Disease” som nu även finns översatt till svenska och här heter ”Ät dig frisk”.

Han menar att vi tidigare har trott att vår hälsa enbart legat i våra läkares händer men att vi nu börjar förstå att vi själva kan spela en aktiv roll i vår egen hälsa och i vårt eget läkande om vi blivit sjuka. Genom att äta sådant som är läkande så kan vi varje dag påverka vår hälsa åt rätt håll. Vi har som William säger makten att välja vad vi lägger på vår tallrik flera gånger om dagen. William Li menar att vi kan fokusera på de gemensamma faktorerna såsom inflammation som driver sjukdomar och fokusera på de faktorer som vänder dessa processer.

Han menar vidare att vi ska fokusera på bioaktiva ämnen i framför allt grönsaker.  Det finns mat som kan hjälpa vår cirkulation och en god cirkulation är en viktig grund för hälsa. Han tar bland annat upp ”isoflavoner” som är det viktiga bioaktiva ämnet i bland annat sojabönor och miso. Befolkningar exempelvis i Kina och Japan som äter mer av dessa ämnen är kända för sin goda hälsa.

Några egna reflektioner om detta med soja är att det verkligen kan ha både hälsosamma och skadliga effekter beroende på om man tål soja och hur man behandlat sojan. Det är viktigt att Sojabönor äts i så naturlig form som möjligt. När det är processat så går dess hälsosamma påverkan förlora och det blir mer skadligt än hälsosamt. Nackdelarna med soja är att det är en vanlig allergen uppemot 10 % av den svenska befolkningen kan vara reagera negativt på soja. Fermenterade sojaprodukter har vanligen fler av fördelarna. Soja innehåller även oxalater, vilka vissa är överkänslig emot. Soja innehåller dessutom Fytinsyra som minskar upptaget av mineraler. Soja är således ett bra exempel på ett av många av våra livsmedel som har såväl hälsofördelar och hälsonackdelar. Här gäller det att själv testa sig fram till vad jag som individ mår bra av.

Li tar upp hälsofördelarna med kaffe och te. Grönt te har visat sig minska risken för tjocktarmscancer genom att det aktiverar vårt försvarssystem. Kaffe är också skyddande. Kaffe är ytterligare ett exempel på något som både kan vara skyddande och skadligt för oss men det får jag återkomma till en annan gång.

Li pratar mycket om stamceller och hur de reparerar våra kroppar. Viss mat har i studier visat sig aktivera stamceller. En kost som visat sig stimulera stamceller är medelhavskost som innehåller en stor del grönsaker. I en studie visade det sig att en person som åt en medelhavskost hade fem gånger så många stamceller jämfört med en person som åt en amerikansk standard kost. Te både svart och grönt kan öka antalet stamceller med upp till 56 %. Kakao ökar också antalet stamceller. I en studie av personer som hade hjärt/kärl-sjukdomar fördubblade antalet stamceller när de ökade sitt intag av kakao. Här är det mörk choklad av högt kakaoinnehåll som gäller. Ju mörkare och bittrare desto bättre! Li menar att bittra smaker många gånger är bättre, det betyder ofta att de innehåller mer bioaktiva ämnen. Så om du vill öka dina stamceller så kan en kombination av kaffe och en bit mörk choklad vara en perfekt kombination!

Li tar även upp kålfamiljen som innehåller många bioaktiva ämnen. Alla kålgrönsaker innehåller en hög mängd av bioaktiva ämnen och Li lyfter särskilt fram broccoli och broccoligroddar. Dessa innehåller ett ämne som heter sulforafan som i studier har visat sig kunna förhindra cancerceller att dela sig och på så vis hämma tillväxten av tumörer. Studier har visat att den som äter broccoligroddar dagligen har 22 gånger mer immunceller än de som inte gjorde det.

Det kan vara svårt att få i sig tillräcklig mängd sulforafan bara med mat, det finns idag högpotenta kosttillskott som innehåller höga halter sulforafan. Det mest potenta och bioaktiva tillskottet idag heter Broccolox och är något som jag själv äter dagligen. Forskning har visat att kålväxter kan stänga av cancergener och slå på skyddande gener. DNA kan alltså vara en del av vårt reparationssystem. Det är viktigt att äta mat som kan aktivera skyddande gener. Många av saker som vi utsätts för kan skada vårt DNA. Rätt mat kan dessutom skydda våra telomerer, vilka är ett skydd för vårt DNA och påverkar vår livslängd.

Li tar upp att immunförsvaret är hjälpt av björnbär valnötter granatäpple vilka är att betrakta som riktiga superfoods. De innehåller ett ämne som i studier har visat sig ta bort det kamouflage som cancer celler gömmer sig bakom. Dessa superfoods innehåller alltså ämnen som stöttar immunförsvaret att själv bekämpa cancerceller. Li förklarade att vi människor bekämpar cancerceller varje dag då vårt DNA gör ca 10000 misstag varje dag och att detta tar vårt immunförsvar hand om.

Han avhandlar också området svamp. 2 ½ dl per dag har i studier visat sig öka förmågan hos immunförsvaret att bekämpa oönskade celler i kroppen. Så olika typer av svampar borde ha en självklar plats i vår kost.

Avslutningsvis så avhandlade Li området mikrobiomet och mat som stöttar vårt mikrobiom. Mikrobiomet består av hälsosamma bakterier som finns i hela vår kropp. De kommunicerar med vårt immunförsvar. Du kan mata dina hälsosamma bakterier med frukt och grönsaker. När bakterierna sedan bryter ner maten så frigörs ämnen som reglerar immunförsvaret. Kimchi, surkål och bönor innehåller också mycket fibrer som matar de hälsosamma bakterierna.

Det har under senaste åren skett upprop för att förbättra maten som serveras på våra sjukhus. Jag tänker att det är oerhört viktigt att servera näringsrik mat med fokus på bra råvaror till personer som är sjuka och befinner sig på sjukhus för att optimera chanserna till att tillfriskna.

Detta med att vi själva kan påverka vår hälsa är något av en utgångspunkt när man jobbar med funktionsmedicin. Att sprida kunskapen att vi till och med kan vara med och påverka utfallet när vi får svåra diagnoser såsom cancer upplever jag som väldigt hoppfullt! Det allra bästa utfallet om man fått en svår sjukdom tänker jag att man får om man tar hjälp av den modernaste behandlingen som vården kan erbjuda och kombinerar det med att själv göra det man kan för att bidra till att bekämpa sjukdomen! Jag vill även trycka på att man om man befinner sig i en situation där man kämpar mot en svår sjukdom alltid ska ha en dialog med sin behandlingsansvarige läkare.