fbpx

Förundran och hälsa

Förundran är en känsla och ett tillstånd där vi upplever något som gör världen större och som får oss att få perspektiv på oss själva och våra egon. Förundran är det där vi kan känna när vi tittar på en vacker solnedgång, när vi tittar in i ett nyfött barns ögon eller när vi fascineras över rymdens obegripliga storhet eller hur fantastiskt våra kroppar är konstruerade. Vi kan känna förundran över skapelsen vare sig vi betraktar den som något gudomligt eller som en effekt av Big Bang och evolutionen.

Förundran kan således både handla om upplevelser inom natur och kultur. Vi förundras över storslagna naturscener och kultur som framförs på olika scener och arenor. Det kan alltså både handla om att vi förundras över vad naturen eller människan skapat. 

Att känna förundran är på djupet kopplat till vår existens och att känna mening. Förundran gör oss friskare och mer empatiska. Förundran har i studier visat sig minska inflammatoriska cytokiner (inflammatoriska budbärare). Motsatsen till att känna förundran är likgiltighet och kan också rymma överlägsenhet och självtillräcklighet.

Vi har lite olika lätt att känna förundran. En tvååring förundras över nästan vad som helst. Om vi lever vårt liv i ett högt tempo med fokus på våra skärmar så riskerar vi att missa stunder av förundran. En förutsättning för att vi ska känna förundran är att vi är medvetet närvarande. Vi upplever också denna känsla starkare om vi inte har fokus på att fota och fundera hur många ”likes” en bilddokumentation av upplevelsen kommer att ge.

Har du sett nyfilmatiseringen av Anne på Grönkulla? Den heter “Mitt namn är Anne”. Anne, den föräldralösa flickan som vuxit upp på barnhem kommer till syskonparet Cuthbert på Grönkulla. Den handlar om vad vi som människor behöver och om livets alla stora frågor. Jag såg denna serie tillsammans med min tonårsdotter och vi blev båda helt fängslade av Anne och hennes värld. 

Anne kan verkligen konsten att förundras. Hon ser det vackra i det som andra inte lägger märke till och hon använder sitt fantastiska språk för att sätta ord på allt hon förundras över. Hon ger saker och naturfenomen nya poetiska ord som bättre fångar det vackra och unika i varje stund. Förutom att denna serie på ett fantastiskt sätt gestaltar just förundran så tar den upp de flesta av livets stora frågor och väjer inte för något livstema. En serie jag varmt kan rekommendera för alla i alla åldrar.

Förundran är också ett av de tio områdena som tas upp i boken ”Hälsokoden – så får du ökad energi och livsglädje”. Jag valde att plocka in förundran i bokens livskompass då vår förmåga att stanna upp och förundras kan hjälpa oss att vara i nuet och att uppleva större mening i våra liv. Här kan du läsa några av alla de fina recensioner som boken har fått: https://www.forlagetkompass.se/recensioner/

Nu i coronatider så kan vi inte lika lätt söka oss till kulturella och sportsliga upplevelser, vi kan inte heller resa som tidigare, många arenor där vi brukar förundras är således inte tillgängliga just nu. Nu får vi passa på att förundras i naturen: solnedgångar, vyer över hav och landskap, vattenfall, blommor, djurliv och över kultur som vacker musik och sådant vi kan se på våra skärmar. Vad får dig att förundras?