fbpx

Nu är det sommar

Midsommarhelgen börjar gå mot sitt slut. Denna helg då allt är så ljust och så grönt, denna helg då så många av våra ängsblommor står i full blom och då sommaren ligger framför oss. Jag tycker väldigt mycket om midsommarhelgen. Vi brukar alltid fira den i mamma och pappas sommarstuga tillsammans med släkten. Att åka norrut för att träffa människor jag bryr mig mycket om och för att möta midnattssolen har alltid varit början på min semester. Denna midsommar blev det inte så.

Coronaepidemin satte stopp för det, precis som den redan kommit emellan oss och flera högtider eller helger av sammankomst: påsk, studenten och nu midsommar. Själv älskar jag alla sådana helger, dagar när vi får en anledning att träffas, laga god mat och göra oss lite extra fina.

Jag läste att etnologen Lena Kättström Höök beskrev dessa helger som att vi får lämna vår vardagsperson och bli ett helgjag som innebär någon form av undantagstillstånd, då vi får lov att göra något annat. Jag tror att det är just dessa växlingar mellan vardag och fest som vi människor kan uppskatta. Jag tror att det är välgörande att dela in året och livet i vardag och fest. Att vi kan uppskatta festligheten som ett avbrott i vardagen och att vi kan uppskatta vardagen och vardagens rutiner efter det.

Jag vet att många människor också bävar för storhelgerna. Man kanske inte alls tycker om de släktsammankomster som man förväntas delta på eller man kanske är ofrivilligt ensam och dessa helger bidrar till att känslan av ensamhet blir större. Vi kan då se denna helg som en möjlighet att stanna upp och fundera hur nästa midsommarhelg bättre skulle kunna möta våra behov och se kommande år som ett år då vi kan ta flera små steg i riktning mot ett liv som ger oss mer av det vi mår bra av.

Våra återkommande storhelger tillsammans med vår födelsedag och semestern ger oss årligen tillfällen att stanna upp och få syn på hur livet fortskrider. Detta år har varit väldigt händelserikt för min del: Jag har fyllt 50 år, barn nummer två av tre har lämnat boet, jag har startat denna blogg och jag har gett ut min första bok med allt vad det innebär.

Människor i min närhet har brutit upp från långa relationer och andra har hittat kärleken. Min 80-årige pappa har fått en sjukdom som innebär stor oro inför framtiden. Sedan förra midsommar har världen som vi kände den ändrats i grunden då coronaepidemin skakat oss i våra grundvalar.

Att livet förändras är en del av livet och inget vi kan göra något åt. Det är bra om vi människor kan acceptera det vi inte kan förändra och förändra det vi kan. Vi behöver lägga vår energi på det vi har möjlighet att förändra istället för att kämpa med en önskan om att saker och ting ska vara på ett annat sätt.

Midsommar innebär också startskottet för vår tradition av programmet ”Sommar”. I år var det Greta Thunberg som fick äran att starta denna sommartradition. Själv får jag en sådan härlig sommarkänsla när vinjetten till detta program spelas. Jag tänker att detta radioprogram är en av få saker som många av oss fortfarande kan referera till gemensamt. Det som jag tror att så många av oss gillar med detta program är att vi får möta människan bakom den offentliga personen. Många sommarpratare bjuder på sig själva och vi människor tycker att det känns fint att få möta andra människors sårbarhet. Vi känner oss närmare och kan lättare identifiera oss med den andre.

För mig innebär en helg som midsommar också att jag kommer i kontakt med de existenstiella frågorna. Vi kan stanna upp och fundera kring vad som ger oss känslan av meningsfullhet och hur vi kan öka känslan av mening. Jag tänker att vi behöver ladda upp saker och låta dem få betyda något. Idag bjuder jag på en övning från min bok ”Hälsokoden – så får du ökad energi och livsglädje” som har potential att öka din känsla av mening:

Övning: Skriv varje dag ner tre valfria detaljer om en upplevelse som du upplevt som mest meningsfull under den gångna dagen. Det som då händer är att vår hjärna börjar scanna efter meningsfulla händelser i våra liv. De tre detaljerna hjälper oss att visualisera den meningsfulla händelsen och eftersom våra hjärnor inte gör skillnad på faktiska händelser och visualiserade händelse blir effekten då att vi kan uppleva denna meningsfulla händelse två gånger. Om vi fortsätter att göra denna övning dagligen kan vi uppleva mer mening i våra liv.

Detta är första sommaren efter att jag startade bloggen och jag funderade om jag skulle ta semester från bloggen eller inte. Jag tänker att jag fortsätter att skriva så länge som det känns roligt och meningsfullt och så länge det inte känns som något kravfyllt. Kanske väljer jag att låta bli att skriva någon vecka om sommaren kommer emellan.

Jag önskar er alla en riktigt skön och återhämtande sommar! Se till att njuta av det du har nära, hitta din rörelseglädje, lata dig, sov tills du vaknar av dig själv, sök dig till upplevelser som får dig att förundras, umgås med människor du gillar och se till att leka och ha roligt när du har chansen till det!

Sommarkramar till er alla!