fbpx

Hälsosamt åldrande – psykisk hälsa och välmående

Många äldre blir ensamma och isolerade. Detta bidrar i hög grad till en sämre hälsa och sämre livskvalité. Mer än hälften av våra gamla känner en stor ensamhet och vi vet idag att ofrivillig ensamhet ökar risken för bland annat depression. Mellan 25-50 procent av de äldre som bor på äldreboenden lider av depression. Vid depression ökar risken för stroke, hjärt-kärlproblem, cancer och demens.

För att komma tillrätta med depression kan man behöva många olika saker som exempelvis terapi och antidepressiva läkemedel. Men många andra saker kan också bidra till att minska depression som en näringsrik kost, fysisk aktivitet och inte minst social kontakt. Förra hösten skrev jag en lång serie inlägg om depression. Läs gärna den om du är intresserad. Du hittar den på min blogg: https://xn--hlsoutvecklarna-0kb.se/blogg/

Själv hade jag nyligen förmånen att kunna besöka mina föräldrar under en hel vecka. Vi har inte kunnat ses (ja, förutom på Facetime) sedan i julas på grund av både corona och avstånd. Vi åt frukost och tittade på morgon TV tillsammans, vi åt lunch och tog härliga höstpromenader och vi åt middag och lyssnade och sjöng med till härlig gammal musik av Loui Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra och Elvis Presley. Veckan var verkligen glädjefyllt och välgörande för oss alla.

Den 17 september hade TV-programmet ”fyraåringarna på äldreboendet” premiär. I dokumentärserien får tio sprudlande fyraåringar under en period på sex veckor ha mycket kontakt med en grupp äldre på ett äldreboende i närheten. Dom gör alla möjliga aktiviteter tillsammans: Utflykter i naturen, målar av varandra, har maskerad och dansar, spelar jätte-memory och letar efter skatter. Dom läser sagor och äter mat tillsammans. De ägnar sig alltså åt aktiviteter som stimulerar till samvaro, rörelse, problemlösning och lek, vilka alla är viktiga för vårt välmående. Dessutom är dom ute i naturen och det vet vi att vi människor mår bra av.

De äldre som är mellan 70-100 år gamla och där majoriteten lider av demens i olika svårighetsgrader intervjuas och deras liv porträtteras i programmet. Claes som är en av de yngre deltagarna och som tvingats flytta till äldreboendet efter en svår stroke upplever att han hittat tillbaka till sig själv under programmets gång och att han upplever mycket större trivsel och ett ökat välmående.

Claes med en fyraåring. Foto: Jakob Dahlström/TV4/C More.

Ingmar Skoog, överläkare och professor i psykiatrisk epidemiologi och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet är med i serien som expert. Han berättar att man såg sensationella resultat under serien som är något av ett socialt experiment. Man testade de äldre på en mängd olika test som mäter depression, minne och rörelse innan experimentet startade och efteråt. Ingmar Skog har redan avslöjat att skillnaderna var mycket större än de någonsin kunnat föreställa sig. De äldre fick tillbaka både livslust, självkänsla och sin gamla personlighet. De presterade mycket bättre på minnestest och hade fått ökad rörlighet och styrka efter denna period. De äldre sov bättre och behövde mindre lugnande medicinering. Ingmar Skog säger att han nog inte hade trott på de fantastiska resultaten om han inte hade sett det med egna ögon.

Ingmar Skog, överläkare och professor i psykiatrisk epidemiologi
Foto: Jakob Dahlström/TV4/C More, Ingmar Skog

Både barnen och de äldre kände sig mer sedda och behövda och blev riktiga kompisar. I programserien väjer man inte för de svåra frågorna, man samtalar om ensamhet och döden och en av deltagarna, Åke dör under inspelningen och detta hanteras på ett mycket fint sätt. Även barnen utvecklades mycket under programmets gång, de fick möjlighet att hjälpa de äldre men även få hjälp själva och de visade uttryck för omsorg och empati.

En av deltagarna är 89-åriga Inga. Hon var i början av programmet djupt deprimerad och hade självmordstankar. Den förbättring som skedde med Inga under dessa sex veckor var helt fantastisk. Hon fick tillbaka sin livslust och i slutet av programserien gav hon uttryck för stor livsglädje och sa att hon ville leva tills hon var 100 år.

Att våga prata om svåra ämnen som ensamhet och självmordstankar är viktigt. Ensamheten blir inte större och självmordstankarna blir inte realitet bara för att vi pratar om det. När vi visar att vi är beredda att lyssna och att det går att kommunicera så minskar känslan av ensamhet. Min erfarenhet är att de flesta av oss människor vill prata om sådant som berör och att kunna öppna upp för den typen av samtal kan öka vår känsla av kontakt och meningsfullhet.

Denna programserie berörde mig djupt. Jag grät både sorgetårar och glädjetårar under programseriens gång. Serien går på Tv4 på torsdagar 21.00 (lite väl sent tycker jag då denna serie borde ses av såväl unga som gamla). Serien finns även på C-more. Jag tycker att detta med att låta unga och gamla mötas i vardagen är fantastiskt och skulle gärna se att vi när vi gör stadsplaneringar tänker på att det skapas naturliga kontaktytor mellan olika generationer.

Inga tillsammans med en fyraåring. Foto: Jakob Dahlström TV4/C-more

Bara för att vi blir äldre får vi inte mindre behov av närhet och samhörighet. Fysik närhet frisätter oxytocin som aktiverar vårt lugn- och ro-system (förutsatt att beröringen är önskad). Om du har äldre människor i ditt liv så håll gärna i handen och ge gärna långa varma kramar när det är möjligt. Läs gärna tidigare inlägg som jag skrivit om vikten av goda relationer här: https://xn--hlsoutvecklarna-0kb.se/depression-och-narande-relationer/ och här: https://xn--hlsoutvecklarna-0kb.se/tillsammans/ och här: https://xn--hlsoutvecklarna-0kb.se/depression-och-ett-omanskligt-samhalle/

I serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” framkom det att de äldre kände sig undanskuffade från samhället och att äldreboendet blev något av ett ”dödens väntrum”. Här kan vi som har äldre människor i vårt liv se till att bjuda in och inkludera när det är möjligt och i dessa tider får vi ibland vara lite flexibla och ibland hitta nya sätt att finnas för varandra. Läs mer om hälsa under isolering här: https://xn--hlsoutvecklarna-0kb.se/halsa-under-isolering/

Även relationen till djur kan öka vårt välmående när vi är äldre. Djur används på vissa äldreboenden och tillför mycket för äldre människor. Umgänge med djur frisätter också oxytocin och bidrar till både lugn och glädje. Även i serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” fanns djur med. Barnen och de äldre fick tillsammans ta hand om några hönor.

Det känns fint att besöksförbuden nu hävs på våra äldreboenden, viktigt för att öka välmåendet och förhindra psykisk ohälsa och ensamhet. Samtidigt får vi vara väldigt försiktiga så att smittan inte tar sig in på våra äldreboenden igen.

Jag hoppas att du vare sig du är äldre eller har åldrande föräldrar har fått med dig några tankar kring vad som är viktigt att tänka på för att minska psykisk ohälsa och öka välmåendet hos våra äldre. Missa inte nästa inlägg i denna serie som kommer att handla om kost för ett hälsosamt åldrande.

Detta inlägg publiceras i anslutning till 1:a oktober som är FN.s officiella dag för att uppmärksamma hälsa och välmående hos våra äldre. Dela gärna!

Om du vill läsa mer om mig som skriver denna blogg kan du göra det här: https://www.forlagetkompass.se/bodil-leijonklo/

Anmäl dig även gärna (om du ännu inte gjort det) till mitt kostnadsfria inspirationsbrev om du vill fortsätta läsa det jag skriver! Det gör du genom att scrolla längst ner på sidan och fylla i ditt namn och din mailadress.