fbpx

Ekologisk guide

Att äta mycket grönsaker, bär och en del frukt är bra för vår hälsa men många gånger får vi oönskade toxiner med när vi handlar i grönsaksdisken. Att välja ekologiska frukt, bär och grönsaker är bra för både människa och natur. Men ibland finns inte alla produkter i ekologiska alternativ och ibland kanske man inte har råd att köpa allt ekologiskt. Därför kan det vara bra med en guide för vilka produkter som är mer besprutade och vilka som inte är lika hårt besprutade. Varje år sammanställs en lista som heter ”Dirty Dozen and Clean 15” som syftar till att hjälpa oss prioritera. I detta inlägg får du en guide som du kan använda dig av när du handlar. I den guiden har jag sammanställt de minst och mest besprutade på frukt och grönt-avdelningen.

Det är The Environmental Working Group som varje år sammanställer denna lista. Studierna görs på amerikanska frukter, bär och grönsaker så den går såklart inte automatiskt att översätta till hur det ser ut här i Sverige eftersom vi har hårdare restriktioner när det gäller bekämpningsmedel än vad dom har i USA. Men denna lista kan absolut fungera som en fingervisning även när det gäller de frukter, bär och grönsaker som vi handlar i våra butiker och kan vara bra att ha i bakhuvudet när vi handlar.

Om man har möjlighet att handla allt ekologiskt så är det att föredra eftersom de ekologiska produkterna generellt har ett bättre näringsinnehåll. Om vi jämför ekologiska produkter med sådana som inte är ekologiska så kan vi se att de ekologiska grönsakerna är minde. De som inte är ekologiska är mer snabbodlade och består av mer vatten och mindre näringsämnen. De ekologiska smakar dessutom mer.

Toxiner är skadliga för vår hälsa och bekämpningsmedel kan vara en bidragande orsak till att vi utvecklar bland annat cancer, diabetes och fetma.

Vi har också genetiskt olika förmåga till avgiftning (biotransformation). Jag har tidigare skrivit inlägg om toxiner https://xn--hlsoutvecklarna-0kb.se/toxiner/ och om avgiftning: https://xn--hlsoutvecklarna-0kb.se/detox/ Fördelarna med att äta grönt överstiger dock riskerna. För att minska gifterna är det viktigt att vi skrubbar våra frukter och grönsaker noga, allra helst skalar, även om mycket av nyttigheterna sitter just i färgpigmentet i skalet.

Bilder på de mest besprutade i frukt och grönsaksdisken.

På listan över de 12 mest besprutade finns i år:

 • Jordgubbar
 • Spenat
 • Kål
 • Nektariner
 • Äpplen
 • Vindruvor
 • Persikor
 • Körsbär
 • Päron
 • Tomater
 • Selleri
 • Potatis

Som vi kan se så intar jordgubbarna den trista förstaplatsen på denna lista år efter år, med spenat och grönkål på andra och tredjeplatsen. När vi väljer att köpa dessa produkter så tänker vi nog att det är bra för vår hälsa och inte att vi får en massa gifter med på köpet.

Vi ska nu titta vidare på den trevligare listan. De femton renaste produkterna på grönsaksavdelningen. Här hittar vi:

 • Avokado
 • Majs
 • Ananas
 • Lök
 • Papaya
 • Ärtor
 • Aubergine
 • Sparris
 • Blomkål
 • Cantaloupe-melon
 • Broccoli
 • Champinjoner
 • Vitkål
 • Honungsmelon
 • Kiwi
Bilder på de minst besprutade i frukt och grönsaksdisken.

Jag har gått tillbaka ett antal år och jämfört dessa listor över åren. Det man då kan se är väldigt lite förändras mellan åren i dessa listor. Samma produkter intar pallplatserna i princip varje år. För några år sedan var dock paprika med på den smutsiga listan och nu har paprika inte varit med de senaste åren. Så paprika ser ut att gå åt rätt håll men kvalar ju inte in på den rena listan. I de lister som WHO sammanställt över de mest besprutade livsmedlen så ingår även bananer, odlade blåbär och citrusfrukter högt upp på listan över de som är mest besprutade.

Hoppas att du får glädje av dessa listor och att de kan hjälpa dig att prioritera dina inköp! Hur förhåller du dig till att handla ekologiskt? Är du medveten om vilka livsmedel som är mer besprutade och påverkar det dina inköp? Finns det några varor som du alltid köper ekologiskt?

Dela gärna så att andra kan ta del av detta!