fbpx

JOMO

I förra veckans inlägg så skrev jag om FOMO, rädslan för det vi tror att vi missar i jämförelse till andras liv. De där tankarna att andra har roligare och lever bättre, mer spännande liv än vi själva gör. FOMO handlar om att vi upplever oss otillfredsställda och att vi lider av en brist i vårt liv.

Känslan av FOMO minskade nog dramatiskt när Coronaepidemin gjorde entré. Allas våra liv blev ju med ens lite mindre innehållsrika och inte ens influensers kunde leva sina influensersliv längre.

Idag ska ska vi titta på fenomenet JOMO – Joy Of Missing Out. Detta är något av en motsats till FOMO. Här läggs istället vikt vid lugn och ro istället för att stressa från den ena saken till den andra. Till att kunna njuta av att avstå och tacka nej till saker, om det vi egentligen behöver är att stanna upp och bara vara.

Många har såklart känt en ökad stress och ensamhet i och med Coronaepidemins intåg. Men vissa människor har gett uttryck för upplevelser av ett större lugn. Att det varit skönt att bara vara och inte hela tiden ha saker inbokade (eller känna att man borde ha saker inbokade).

Samtidigt vet vi att vi människor mår bra av att ha sociala sammanhang att vara en del av och att vi mår bra av att ha saker att se fram emot. Och visst längtar vi efter många saker som vi inte kan göra i dagsläget. Men kanske kan vi hitta en bättre balans mellan att göra och att bara vara sen när livet efter pandemin inträder.

Sociala medier kan både skapa kontakt och känsla av gemenskap. Men om vi jämför oss med det vi ser i vårt flöde så kan vi också känna oss mer missnöjda med hur vi själva har det. Vi behöver därför klokt välja vilket flöde som vi låter skölja över oss.

Vi behöver också utveckla en mer medveten inställning till hur vi spenderar vår tid. Vad är det som är viktigt egentligen? Vad är det som ger vårt liv mening? Vad är det som gör oss genuint glada och lyckliga?

Några saker som enligt forskning bidrar till att vi upplever glädje och mening är att vi tillbringar tid med människor som verkligen betyder något för oss. Vi kan idag även se att det kan vara svårt att hitta en livspartner (om vi nu önskar det) på grund av att nätdating hela tiden ger intrycket av att det kan finnas någon bättre om vi fortsätter att ”swipa”. Detta är ett fenomen i sig: FOBO – Fear Of Better Options.

Vi människor mår som jag tidigare tog upp bra av att känna att vi är kopplade till ett sammanhang. Vi kan öka denna känsla genom att välja att vara vänliga och interagera med människor i vår omgivning. Läs gärna mitt tidigare inlägg om vänlighet här: https://www.bodilleijonklo.se/tag/vanlighet/

Ytterligare ett sätt att känna oss mer nöjda med vårt liv är att praktisera tacksamhet. Tacksamhet hjälper oss att se och uppskatta det vi redan har i våra liv. Läs gärna mitt tidigare inlägg om tacksamhet här: https://www.bodilleijonklo.se/2019/11/22/tacksamhet/

Vi kan också söka oss till upplevelser som väcker känslan av förundran. Naturen är ett fantastiskt sätt att komma i kontakt med något som är större än oss själva. Läs gärna mitt tidigare inlägg om förundran här: https://www.bodilleijonklo.se/2020/06/07/forundran/

Ett medvetet förhållningssätt till sociala medier är också viktigt. Att ha en sund distans till flödet på sociala medier och att förstå att vi bara ser valda, filtrerade delar av andras liv. Det kan även hjälpa att aktivt välja sitt flöde och välja bort de konton som triggar oss att jämföra oss och må dåligt.

JOMO handlar även om att göra en sak i taget. Att vara närvarande i det vi gör. Det här handlar ju i grund och botten om att ge oss själv en möjlighet att fokusera helhjärtat på det som är viktigt för oss. Vilket också gör att vi får ut mer av detta.

Att söka oss till stunder av stillhet där inget speciellt händer är djupt återhämtande (när vi väl gjort upp med rädslan av att vi missar något). Stunder av stillhet ger oss möjlighet att möta oss själva och våra behov. Att då och då se till att umgås med oss själva.

Hur är din relation till att stanna upp? Ger du dig själv tillfällen till stillhet? Väljer du bort saker för att prioritera mer lugn och ro? Vad längtar du efter nu under pandemin och finns det något du lärt dig om dig själv och dina behov under denna period?

Tycker du detta inlägg är intressant? Dela det gärna med knapparna nedan.