fbpx

Hur mår du när ljuset återvänder?

Vi går mot ljusare tider

Älskar du som mig våren eller är du en av dom som mår lite sämre denna årstid? Förra helgen var det vårdagjämning. Idag ställer vi om till sommartid. Onekligen två tecken på att våren är i antågande. Denna tid på året ser ju så olika ut beroende på var vi bor i landet. I landets södra delar grönskar det för fullt, här uppe i norr är snötäcket ännu djupt. Men ljuset, det har vi gemensamt. Hur vi reagerar på denna omställning skiljer sig åt.

För de flesta av oss innebär ljuset att vi känner oss gladare och mer fulla av energi. Vi har en lång period av ljus och värme att se fram emot. Personligen älskar jag våren. Våren har alltid gett mig massor av energi. Det är då jag drar igång en massa projekt och känner att det mesta är möjligt.

Jag får också lusten att sätta frön och små plantor i jord för att få se dem växa. Min pappa är trädgårdsmästare och under min uppväxt tillbringade jag mycket tid under våren i de växthus där odlingarna ägde rum. Denna tid på året var det mycket som skulle göras i växthusen och jag hjälpte till att så fröer, skola plantor och se till att de hade det som de behövde i form av vatten, näring, ljus och temperatur för att växa sig starka och vackra. Den där kombinationen av ljus och doft av jord och det skira gröna väcker någonting djupt inom mig. Det är som om varje cell blir lite mer levande.

Ljuset är ju viktigt för så många olika funktioner i våra kroppar. Ljuset hjälper oss att reglera vakenhet och sömn. Ljus tidigt på dagen hjälper oss att få mer energi. Dagsljuset hjälper oss att trycka tillbaka melatonin som är vårt sömnhormon. Ljuset gör att nivåerna av serotonin, vårt naturliga lyckohormon stiger. Denna tid på året är våra d-vitaminnivåer som lägst om vi inte tar tillskott under vinterhalvåret. Det beror på att solen står så lågt under vinterhalvåret att vi inte kan bilda något d-vitamin då. Från och med april så kan solljuset hjälpa oss att bygga upp vårt lager av d-vitamin igen.

Det är också relativt vanligt att man reagerar negativt på ljusets antågande. De som är känsliga för årstidernas växlingar blir tröttare och kan känna sig nedstämda denna tid på året. För de flesta går detta över på några veckor. Tillhör man den gruppen så kan det hjälpa att förstå att det beror på årstidsväxlingen och påminna sig om att det snart kommer att kännas bättre. Att prata om det med nära och kära och ta hand om sig själv lite extra.

Men man kan även drabbas av årstidsbundna depressioner, något som kallas SAD – Seasonal affective disorder. Här kan man behöva söka hjälp om man känner att det håller i sig och påverkar ens funktion i vardagen. Det är vanligare att vi drabbas av trötthet och nedstämdhet om vi bor på ett ställe där det är stora skillnader i ljus mellan sommar och vinter. Vi här uppe i norr kan därför vara lite mer sårbara för detta. Hur reagerar du på ljuset? Får du extra energi eller känner du dig tröttare än vanligt?

För mig är fågelkvitter och särskilt ljudet av storspovens läte något som är tydliga vårtecken. För att inte säga tussilagon som växer upp så fort snön har lämnat lite bar backe. Jag kommer också att tänka på min son som när han gick i lågstadiet och skulle berätta om något vårtecken berättade att det var när mamma målade tånaglarna röda. Det tyckte jag var ett lite roligt vårtecken. Vilka vårtecken har du lagt märke till?

Oavsett så går vi mot ljusare tider, dagarna blir längre och livet blir på något sätt lite enklare. Jag tror att vi välkomnar denna vår lite extra mycket efter denna långa coronavinter. Förhoppningsvis kommer vi inom några månader att kunna öppna upp vårt samhälle lite mer. Fram till dess får vi öppna upp våra fönster och dörrar och söka oss ut i parker, trädgårdar och i naturen. Själv älskar jag att sätta mig på trappen utanför vårt hus och njuta av solens värme mot kinden med en kopp kaffe till ljudet av fågelkvitter. Vad njuter du av på våren?