fbpx

Vad ger dig glädje?

Om vikten av glädje och hur vi kan hitta tillbaka till den om vi tappat den.

Påsken är ju glädjens högtid. En helg då vi firar livet. Jag har alltid tyckt så mycket om påskhelgen. Jag tror att det beror på att det inte finns så många ”måsten” kopplade till denna högtid. Det är inte en massa saker som ska förberedas och dagarna kan tillbringas lite precis som man vill. Om du frågar mig, allra helst på ett renskinn i en fjällbacke.

Påsk i fjällen är glädje för mig

Lunchen den lagas ute i muurikkan och framåt eftermiddagen vedeldad bastu och god mat. Sen somnar jag riktigt gott. Ja, som ni förstår så firar jag påsken uppe i fjällen, många gånger med släkten på besök. I år firas bara med de närmaste.

Denna årstid är så fantastisk här med ljuset som reflekteras i snön och med sommartiden så blir ljuset ännu mer närvarande. Jag tror också att jag tycker så mycket om påsken just för glädjens skull. Påsk för mig är också alla de härliga vårblommorna i fina färger.

Ibland vågar vi inte närma oss glädjen

Jag tänkte att vi idag skulle stanna upp kring just detta med glädje. Det kan ju låta självklart att vi alla söker oss till sådant som ger oss glädje men så är det inte alltid. Ibland vågar vi inte närma oss glädjen av rädsla för att den ska gå oss förlorad eller för att vi tänker att vi inte är värda glädjen. Just nu påverkar så klart pandemin att vi inte kan göra många av de saker som vanligtvis skänker oss glädje, vi får påminna oss själva om att de finns kvar när detta passerat.

Vi behöver göra insättningar på kontot

Om vi hamnar i en period av ökad stress så är det vanligt att vi drar ner på sådant som ger oss glädje. Vi kämpar på och jobbar hårt för att hantera vår vardag. Det är lätt att det då blir alldeles för mycket av måsten och alldeles för lite av det där andra som skänker oss glädje. Om detta får fortsätta under en längre tid så blir vi bara mer och mer stressade. Jag brukar likna detta med ett bankkonto där vi bara gör uttag utan att göra några insättningar. Om vi fortsätter att ta ut utan att sätta in så kommer kontot så småningom att vara tomt. Vi riskerar att hamna i utmattning. Insättningar gör vi genom att återhämta oss och genom att göra saker som skänker oss glädje.

Vi får ta sikte på det som vi vanligtvis tycker är roligt om vi under perioder tappar vår riktning.

Ibland får vi göra saker trots att vi inte känner för det

När vi människor blir deprimerade så tappar vi lusten att göra sådant som vanligtvis skänker oss glädje. Ingenting känns roligt, inte ens det där som vi verkligen gillar att göra i vanliga fall. Om vi låter denna känsla styra så blir vi allt mer deprimerade. En viktig del i behandlingen av depression är något som vi psykologer kallar beteendeaktivering. Det handlar om att göra sådant som man vanligen tycker om att göra trots att man inte känner för att göra det.

Hur firar du påsk i år? Tycker du om påsken? Vad skänker dig glädje? Har du gjort något som skänker dig glädje denna påskhelg? Vad kan du göra framåt för att öka glädjen i ditt liv?

Glad påsk!