fbpx

Hur förhåller du dig till din komfortzon?

Ett annat perspektiv på ångest

Att uppleva ångest då och då är vanligt och en del av allas våra liv. Vi upplever ångest väldigt mycket med kroppen. Vi kan få hjärtklappning, uppleva det svårt att få luft och känna yrsel och illamående. Ångest är en del av vårt larmsystem/stressystem och triggas igång av hot av olika slag. Men ångest kan även triggas igång av våra tankar. Man kan definiera ångest som en rädsla som inte delas av andra. Vi kan också ha en ångestproblematik som verkligen hindra oss i våra liv. Ångest handlar ju om att vi börjat förknippa något som egentligen inte är farligt med obehag och som en konsekvens av det ofta börjat undvika olika situationer eller platser. När vi utvecklat panikångest så har vi blivit rädda för olika platser utanför hemmet som bussar, affärer och öppna platser. Om vi utvecklat social ångest så är det olika sociala situationer som triggar vår ångest. Vid specifika fobier så har vanliga saker som småkryp, trånga utrymme eller flyg blivit förknippade med stark rädsla.

Vårt liv riskerar att krympa

Konsekvensen av olika typer av ångest/fobier kan bli stora och om vi börjar undvika det som utlöser vår rädsla så blir vårt liv mindre och mindre. Olika typer av ångest är vanliga anledningar till att personer söker psykologisk behandling. Om du lider av en ångest som begränsar dig så tveka inte att söka hjälp för det går att komma ur ångestens begränsningar.

Våra hjärnor har fokus på överlevnad

Att förstå ångest utifrån ett evolutionsperspektiv är hjälpsamt. Vi kan verkligen förstå att människan när vi levde på savannen var tvungen att ha fokus på olika faror. Öppna platser var då förknippade med fara då man där blev ett lätt byte. Olika småkryp och djur kunde vara livshotande. Vi var också helt beroende av att ha vår tillhörighet i en flock för att överleva. Därför var detta att göra något osäkert socialt förknippad med fara för att hamna utanför gruppen. Våra hjärnor har under evolutionen alltid haft störst fokus på överlevnad och därför att fokus på olika typer av hot haft företräde. Så inget konstigt att våra hjärnor ställer till det för oss ibland.

Att tala eller föreläsa inför andra är det som skrämmer oss människor allra mest

Men idag så nöjer vi oss inte med att överleva. Vi vill leva och utvecklas och känna att våra liv känns meningsfulla. Och det är här vi ska se hur vår ångest kan vara en signal till att vi gör något viktigt för oss.

Vad är en komfortzon?

Idag ska vi titta på hur vi kan öka vår känsla av glädje och mening då vi kliver ur vår komfortzon för att ta steg i den riktning vi vill här i livet. Men vad är egentligen en komfortzon? Vi kan beskriva det som olika rutiner och beteenden som inte väcker någon ångest. Det kan handla om vad vi äter, hur vi klär oss, vilka vi umgås med, vad vi gör på vår fritid och vad vi jobbar med. Dessa kännetecknas av lågt risktagande och hög grad av trygghet. Vi känner oss komfortabla.

Och inget fel med att i perioder välja att vara i vår komfortzon. Har ni förresten sett reklamen för Comfort-butiken? Den handlar om en man som får erbjudande om ett nytt toppjobb med ny superlön i Asien men som avböjer det och kryper ner i sitt badkar istället. Jag skrattar alltid så gott åt den. Och jag tänker att vissa människor kanske skulle behöva göra lite mer så, istället för att alltid sträva uppåt och framåt.

Bild från Comfortreklam

Fastnar du i badkaret?

Men om vi i för hög grad låter oss styras av att aldrig lämna vår komfortzon (om vi så att säga fastnar i badkaret) då kan vårt liv kännas tråkigt och vi kan uppleva det som att vi inte nyttjar hela vår potential. För att utvecklas och ta steg i den riktning som vi vill här i livet så kan vi istället tänka att en lagom dos ångest kan vara ett uttryck för att vi gör något som är viktigt för oss när vi går utanför vår trygghetszon. Här handlar det om just en ”lagom dos ångest” För lite kan få oss att stagnera och i värsta fall bli nedstämda och deprimerade. För mycket kan göra att vi inte vågar gå utanför dörren. Men med en lagom dos då kan vi ta väl avvägda risker och känna att vi utvecklas. När vi ofta stiger utanför vår trygga zon och gör något för oss lite osäkert då blir vi mer van med att vara med denna känsla.

Jag försöker att leva som jag lär

Jag gick verkligen utanför min trygghetszon när jag började skriva denna blogg. För att inte säga när jag bestämde mig för att ge ut min första bok. Eller börja föreläsa. Men jag är jätteglad för det då jag idag finner stor glädje och mening i mitt skrivande och att få dela min kunskap med andra. Jag håller just nu på med ett projekt där jag verkligen är långt utanför min komfortzon. Jag ska inom kort berätta mer om det.

Var går din trygghetszon? Finns det något område som du skulle må bra av att gå utanför denna zon? Kanske handlar det om att våga söka ett nytt jobb? Börja dejta? Lära dig ett nytt språk eller att spela ett instrument? Gå en kurs eller en utbildning? Eller testa en ny typ av mat? Vilken hälsosam utmaning skulle du vilja ge dig själv?

Dela gärna inlägget om du tror att andra i ditt nätverk skulle ha glädje av att läsa det. Du delar enklast inlägget med hjälp av knapparna längst ner i inlägget.