fbpx

Är det ok att ta höstlov?

Om vikten av återhämtning

Så börjar höstlovet, vecka 44 gå mot sitt slut. Denna vecka då alla skolelever är lediga och med dem en hel del föräldrar. I början av veckan hade jag ett samtal med en person i min närhet som inte kunde begripa sig på alla människor som tog höstlov, trots att de inte har några skolbarn längre eller kanske aldrig haft. Jag höll inte med utan vill istället hävda att vi verkligen behöver en paus denna tid på året.

Personligen har jag alltid varit ledig vecka 44 och är så även nu när jag bara har ett ”barn” kvar i skolåldern. Yngsta dottern går sista året på gymnasiet och det var länge sedan hon behövde någon passning så jag kan inte riktigt hänvisa ledigheten till det längre. Jag är dock väl medveten om att alla inte har möjlighet att ta en veckas ledighet denna period och att det kan vara svårt att få våra semesterveckor att räcka till!

En välkommen paus

Min känsla av höstlovet är att det kommer precis när man som mest behöver det! Som en välbehövlig paus halvvägs till julledigheten. under en period när mörkret lagt sig över vårt land och vi ofta har jobbat hårt under en period. Vi människor behöver regelbunden återhämtning och återhämtning i många olika former. Vi behöver små korta pauser ofta under dagen och vi behöver helgerna när vi får lite längre andhämtning och vi behöver lite längre sammanhängande ledigheter.

Tänk kontraster

Mest återhämtande är det när vi gör sådant som kontrasterar från det vi gör när vi jobbar. Om vi exempelvis har ett stillasittande arbete så är den bästa återhämtningen aktiv och om vi har ett fysiskt tungt arbete så är det mest återhämtande att faktiskt vila kroppen. Om vi jobbar i en stimmig miljö så behöver vi stillhet och om vi jobbar ensamma så kan det vara återhämtande att umgås med någon. Vi mår bra av att växla aktiviteter!

Från en skärm till en annan

Många gånger tror jag inte att vi reflekterar kring hur vi ska lägga upp våra pauser så att de ger bra återhämtning. Det är vanligt att vi går från att sitta och arbeta vid skärm till att ta paus och fortsätta att sitta men nu med våra mobiler.

Tänk om vi vore lika noga med att ladda våra egna batterier

Vi är ofta väldigt noga med att ladda våra mobilers batterier. Vi har med oss laddare och powerbanks för att slippa se mobilen bli urladdad. Jag tänker att vi behöver vara lika noga med att ladda våra egna batterier! Ladda ofta och minska risken för att batteriet blir urladdat! Så nästa gång när du lägger din mobil på laddning fundera över om du också behöver göra något för att ladda ditt eget!

Jag tillbringade mitt höstlov i fjällen. Vädret var novembergrått mest hela veckan men jag njöt av att bara ta det lugnt. Jag hade skrivit in ”Bara vara” i min kalender denna höstlovsvecka. Min höst har varit hektisk med boklansering vid sidan av det vanliga jobbet på mottagningen. För mig som jobbar väldigt nära människor som mår dåligt är det återhämtande att under en vecka bara lyssna inåt och fokusera på vad jag behöver. Att så att säga sätta på min egen syrgasmask innan jag hjälper andra, eller för att kunna fortsätta att hjälpa andra!

För mig blev det promenader, sitta vid brasan, läsa, bada bastu och laga mat i lugn och ro. Det gör att mina batterier nu är laddade så att jag kan fortsätta att jobba med dem som behöver min hjälp! Jag tänker att många av oss behöver kunna finnas för andra. Är det inte i våra jobb så är det kanske för våra barn, åldrande föräldrar eller andra personer som vi har i våra liv.

Ha du tagit höstlov? Känner du att dina batterier är laddade?

Kram på dig!

Bodil Leijonklo, Leg Psykolog, leg KBT-Psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi. Författare till böckerna ”Hälsokoden- Så får du ökad energi och livsglädje” och till ”Livsstil för hälsa och välbefinnande”