fbpx

Våra fantastiska bin

Så här i sommartid så tänkte jag uppmärksamma våra fantastiska bin. Bin producerar riktiga hälsoprodukter: honung, propolis, bipollen och bidrottninggelé. Vi är beroende av bina för framställningen av många av våra viktigaste livsmedel. Vi är beroende av våra insekter för vår överlevnad och våra insekter minskar dramatiskt. Bin är nödvändiga för hela vårt ekosystem – därför tillägnar jag detta inlägg våra bin.

Många av de växter vi äter kan inte pollinera sig själva utan behöver binas hjälp för detta. 70 av våra 100 viktigaste livsmedel är bipollinerade. På så vis är vi beroende av bin för vår matförsörjning. Bin är idag hotade, både av bekämpningsmedel som används och av den globala uppvärmningen. Urbaniseringen gör även att grönytor försvinner och med det försvinner bina.

Nu i augusti skördar biodlarna sin honung för sista gången för säsongen. Honung är binas kolhydratkälla. Honungen smakar olika beroende på när under säsongen som den skördats och det beror på att bina tagit nektar från olika typer av blomster under sommaren. Honung kan ha riktiga hälsoeffekter – honung kan bland annat vara hjälpsamt för sömnen. En tesked innan läggdags kan hjälpa tryptofan att ta sig genom blod-hjärnbarriären och på så vis främja ombildningen av tryptofan till serotonin och vid exponering för mörker vidare till melatonin.

Honung är också hjälpsamt vid förkylning och hosta. I en studie från 2018 där man undersökte nyttan av hostmediciner vid förkylningar hos barn fann man att hostmediciner inte hade önskad effekt och att de kunde vara potentiellt skadliga för yngre barn. I en studie från 2007 fann man att honung hade bättre effekt än placebo när det kom till hosta och associerade sömnproblem. 2012 replikerades den studien med samma resultat.

Det viktigaste är att honungen inte är pastöriserad för vid pastörisering så försvinner hälsofördelarna och det som kvarstår är ett sockervatten. Rå honung kristalliseras över tid men den tappar inte sin näring utan behåller sitt fina näringsinnehåll över mycket lång tid. Man ska dock inte ge produkter från bin till barn under ett år. Dessa kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan orsaka botulism som är en form av nervförgiftning. Honung är antibakteriellt och fungerar läkande på sår på huden.

När bina tätar bikupan använder de ett sorts tätningskitt som heter propolis. Propolis består av en blandning av kåda från barrträd, hartsöverdraget av knoppar av lövträd samt pollen och frön. Propolis har också mycket antioxidanter och är full av vitaminer och mineraler. Man kan säga att propolis är binas medicin. Propolis används också för sårvård även på bränd hud. Det kan även vara hjälpsamt vid eksem. Propolisspray kan bidra till att förebygga förkylning.

Bipollen är honungsbinas proteinkälla. Det innehåller cirka 40 % protein. Det används som kosttillskott då det är väldigt rikt på vitaminer, mineraler, enzymer och antibakteriella ämnen. Bland annat är bipollen rik på B-vitaminer. Man skulle kunna säga att bipollen är något av naturens egen multivitamin med hög bio-tillgänglighet. Bipollen kan användas på gröt, yoghurt, i sallader med mera.

Royal Jelly eller bidrottninggele är bikupans egna superfood. Det är den substans som bina använder för att göra en drottning. Alla bin får Royal Jelly de första dagarna av sitt liv, därefter går de över i en standardkost för bin. Det bi som har som uppgift att bli bidrottning fortsätter att äta royal jelly. Det påverkar hennes utveckling på ett anmärkningsvärt sätt. Hon blir mycket större än de övriga bina och lever 3-5 år vilket är att jämföra med ett vanligt bi som lever 6-8 veckor. En bidrottning kan producera upp till 1500 nya bin per dag, de övriga bina har knappt fortplantningsorgan.

För oss människor är bidrottningsgelé också ett riktigt superfood. Det sägs bland annat stabilisera hormonerna och hjälpa mot PMS. Bidrottninggelé är rikt på naturligt kollagen. Kollagen är ett protein som bland annat bygger upp hudens bindväv. Det innehåller även pantotensyra som är gynnsamt för huden, håret och naglarna. Gelén är även rik på acetylcholin, ett ämne som hjälper till vid överförandet av nervsignaler och som därför är gynnsamt för vårt kognitiva fungerande. Den industriella produktionen av bidrottninggele har ifrågasatts då många bin får sätta livet till i framställningen. Effekten av dessa produkter har också ifrågasatts då de innehåller låga halter av de gynnsamma ämnena.

Det är viktigt att vi alla förstår hur beroende vi är av våra bin och att vi börjar måna om att behålla dessa livsviktiga pollinerare. Vi kan hjälpa våra bin genom att låta bli att klippa delar av gräsmattan. Vi kan hänga upp ett insektshotell och se till att det finns vatten tillgängligt. Det är inte bara de potentiellt hälsosamma produkter som bina kan ge människan, utan också deras viktiga roll i naturens kretslopp.