fbpx

15 hälsoskäl att vandra

Att vandra i fjällen eller i annan kuperad terräng har en mängd hälsofördelar. Det är djupt återhämtande och stärker både kropp och själ. Vandring är bra för oss på en mängd olika sätt. Själv har jag förmånen att bo nära fjällen och det erbjuder verkligen möjlighet till rekreation.

Naturen finns där gratis för oss att använda. Om vi går på dagsturer så behöver vi inte någon särskild utrustning, även om ett par sköna vandringskängor, en liten ryggsäck och bra funktionsplagg underlättar. Om vi är ute i flera dagar så behöver vi mer utrustning som tält, sovsäck och en rejälare ryggsäck om vi inte väljer att gå mellan stugor. Jag tänkte i detta inlägg ta upp 15 hälsofördelar med att vandra. Dessa hälsofördelar kommer oss till godo om vi vandrar regelbundet.

 1. Att vistas i naturen minskar vår stress och är djupt återhämtande. Vårt stresshormon kortisol minskar. Vi är här och nu och det minskar oro, ångest och ältande. Vi kopplar bort vardagen med alla dess krav och måsten. Vi kommer i kontakt med en känsla av stillhet som vi kan ha svårt att komma i kontakt med i vår vardag. Vi har lättare för att hamna i det vi benämner som medveten närvaro när vi är i naturen. När vi är medvetet närvarande upplever vi nuet med alla våra sinnen.
 2. Vårt humör blir bättre, vi får extra endorfiner som höjer vårt välbefinnande. Våra känslor blir bättre reglerade. Om vi vandrar ofta höjer det vår känsla av självkontroll och självkänsla.
 3. Vi får ökad energi. Efter vandringen är vi ofta skönt trötta men vi blir laddade med ny energi. Våra små kraftverk (mitokondrier) som finns i våra celler producerar energi mer effektivt.
 4. När vi vandrar i naturen kommer vi i kontakt med förundran. Forskning har visat att upplevelser av förundran minskar inflammatoriska cytokiner. Vi kommer i närkontakt med naturen och med sådant som väcker vår förundran såsom storslagna utsikter och djurliv. Vi upplever jordens skönhet och känner oss mer levande. Vi kan uppleva oss som en del av något större och det ökar vår ödmjukhet och empati. Vi blir dessutom mer benägna att hjälpa andra och det motiverar oss till att göra saker för vårt gemensamma bästa.
 5. Om vi vandrar tillsammans med andra personer så stärks våra relationer. Att umgås medan vi vandrar bidrar till fina samtal men också till att kunna vara tysta tillsammans samtidigt som vi delar upplevelsen av det vi tar in med alla våra sinnen. När vi vandrar, även om vi gör det i ensamhet så förbättras relationen till oss själva.
 6. Vi förbränner extra energi när vi vandrar, vilket är bra för vår metabola hälsa. Den farliga bukfetman minskar.
 7. Vår balans blir bättre genom att vi går i kuperad terräng. Just detta att det sker i terräng är det som skiljer en vandring från en vanlig promenad som oftare sker på ett jämnare underlag. Ju mer vi går i terräng desto bättre blir vår balans.
 8. När vi vandrar stärker vi hjärtat. Hjärtat slår snabbare och blodet pumpar snabbare genom kroppen. Om vi vandrar regelbundet så förbättrar det vår hjärthälsa och det hjälper oss att hålla vårt blodtryck under kontroll.
 9. Vårt blodsocker hålls på en bra nivå då musklerna får jobba. Det bidrar till att musklerna använder glukos vilket stabiliserar blodsockernivån. Vi blir starkare och det gör att vi använder mer glukos.
 10. Maten smakar aldrig så bra som när vi är på tur. Det beror på att vi blir hungriga när vi är ute och rör på oss och hunger är som vi alla vet den bästa kryddan. Dessutom gör detta att vi är medvetet närvarande att vi är mer i kontakt med alla våra sinnen och vi äter med flera sinnen som syn, doft och smaksinnet.
 11. Naturen ger stimulans åt hjärnan. Den typ av uppmärksamhet som vi hamnar i när vi vistas i naturen är både avkopplande samtidigt som den väcker våra sinnen och vår nyfikenhet. Vi får lättare att hantera stress och vi får bättre koncentration och blir dessutom mer kreativa. Detta hänger ihop med att stressen minskar och något som heter BDNF (Brain-Derived-Neutrofic-Factor) ökar. Detta kan beskrivas som något av ett gödsel för hjärnan som både gör oss mer kreativa men även stärker den generella hjärnhälsan.
 12. Vi sover bättre efter en dag då vi vandrat. Anledningen till det är flera. En anledning är att vi sover bättre när vi använt vår kropp. En annan är att vi sover bättre när vi är avstressade och psykiskt återhämtade. Ytterligare ett skäl till att vi kan sova bättre efter en dag ute är att vi exponerats för dagsljus vilket höjer vårt serotonin (vilket gör oss gladare) och serotonin omvandlas på kvällen till melatonin som är vårt sömnhormon.
 13. Att vara ute i naturen och exponeras för dagsljus hjälper oss att ställa vår inre klocka rätt. På så vis kalibreras vår dygnsrytm, vilket i sin tur ger en mängd hälsofördelar.
 14. Alla dessa faktorer sammanslagna ökar vår allmänna hälsa och välbefinnande och det bidrar till att öka vår livslängd.
 15. Att vistas i naturen ökar vår känsla av tacksamhet för livet och det tillsammans med att vi är medvetet närvarande och lättare upplever förundran samtidigt som det stärker våra relationer kan ge en ökad känsla av mening.

Hoppas att du blivit inspirerad till att ge dig ut i vår vackra natur. Sensommaren och hösten är en fantastisk period för att vara ute och vandra. Och dela gärna om du vill inspirera andra!

Prenumerera gärna på min blogg här: https://xn--hlsoutvecklarna-0kb.se/prenumerera-pa-bodils-blogg/