fbpx

Husdjur och hälsa


Så här på ”Alla hundars dag” tänkte jag ta upp några av de hälsoeffekter som ett husdjur kan ha för oss människor. För många människor kan relationen till en fyrbent vän fylla många viktiga funktioner. Ett husdjur ger mycket kärlek. En hund blir fantastiskt glad av att se oss när vi varit åtskilda en stund och det visar den på alla sätt som den kan. Tänk om vi människor lika tydligt visade att vi saknat varandra. En hund står troget vid vår sida i med och motgångar. Det är inte utan orsak hunden beskrivs som människans bäste vän. Så klart kan andra husdjur såsom exempelvis en katt fylla samma funktion.?


Om vi har dåliga erfarenheter av tidigare relationer till människor så kan relationen till ett djur kännas tryggare och mer möjlig. Med relationen till ett djur i vårt liv så kan vi känna ökad samhörighet och mening. Våra husdjur kan också hjälpa oss att vara mer i nuet. En hund eller katt kan konsten att njuta här och nu och kan hjälpa oss att stanna upp och bara vara. ??


Relationen till en hund eller en häst innebär att vi själva kommer ut mer i naturen med allt det positiva som det gör för vår hälsa. Vi behöver promenera med vår hund eller rida vår häst i ur och skur. I studier har man kunnat se att djurägare är friskare, man löper mindre risk att dö i en hjärtkärlsjukdom och lever längre än de som inte har husdjur.

?????????❄️
Särskilt stor skillnad gör ett husdjur för människor som lever i ensamhushåll. Enligt studier så ökar vårt välmående-hormon oxytocin när vi klappar vårt husdjur. Det här hjälper både vår mentala och fysiska hälsa. Oxytocin hjälper vårt nervsystem att växla om till lugn och ro systemet. När vi har ett husdjur så behöver vi också ta hand om det. Våra husdjur är helt beroende av att vi ska ta hand om dem. Att vara behövda är psykologiskt viktigt för oss människor Våra husdjur kan alltså både sänka vår stress, minska depressioner och ge vårt liv en ökad känsla av mening.❤️


Tidig exponering för husdjur kan dessutom minska risken för övervikt och allergi hos barn som lever i familjer med husdjur. Att ha husdjur har en positiv påverkan på immunförsvaret.


Idag vill jag även passa på att hylla min och min familjs hund Lava som är en Engelsk setter. För oss är hon den mest kärleksfulla, egensinniga och underbara hunden❤️ Hon gör aldrig något på kommando (ja, vem gillar att göra det egentligen…) men är väldigt samarbetsvillig på sina egna villkor… Fram till att hon var i 7-årsåldern misstog folk henne för en valp, nu 10 år gammal ser vi vissa tecken på att hon börjar mogna ? Jag passar även på att minnas tiden när Lava hade ett alldeles eget Instagramkonto. @lavainlondon Vi bodde i London under ett år och under detta år hade vi kul med att fota Lava vid en mängd olika typiska Londonmotiv ??


Vilken är din relation till djur? Har du, har du haft eller skulle du vilja ha ett husdjur? Om du har ett husdjur, vad betyder det för dig?