fbpx

12 nordiska superbär

Att bär är bra för hälsan har du säkert inte missat. Vi hör ofta talas om exotiska superbär som acai, acerola och goji. Men vi har helt otroliga superbär tillgängliga alldeles runt knuten och vi har en helt fantastisk allemansrätt som innebär att vi kan plocka vilda bär ute i naturen. Kanske något vi behöver stanna upp och vara tacksamma över, för så är det verkligen inte överallt.

Bär är generellt rika på polyfenoler, vilket kan beskrivas som färgpigment som har en antioxidant effekt, det vill säga att de neutraliserar de farliga fria radikalerna som kan skada vår arvsmassa. För att antioxidanterna ska fungera optimalt så behöver vi äta frukt, bär och grönsaker i alla regnbågens färger, vi behöver hela spektrat av färger. Så att se till att variera och kombinera vårt intag är viktigt.

När vi plockar vilda bär får vi obesprutade bär som är extra rika på olika polyfenoler, då dessa är bärets sätt att skydda sig från väder och vind och olika angrepp från skadedjur. För att tydliggöra skillnaden kan vi se framför oss ett odlat blåbär som vi köper i butiken med ett vilt blåbär som vi plockar i skogen. Det vilda blåbäret är blått helt igenom medan det odlade blåbäret har ett vitt inre. Och det hälsosamma sitter just i färgpigmentet. De blåbär vi kan köpa i frysdisken tillhör våra nordiska superblåbär.

Vi bör också se upp med besprutade bär. Våra älskade jordgubbar tillhör tyvärr de mest besprutade. Så om vi ska prioritera vad vi köper ekologiskt så är jordgubbar prioriterade. Att se till att undvika hårt besprutade livsmedel är väldigt viktigt för vår hälsa då de bland annat kan skada vår viktiga och känsliga tarmslemhinna, vårt mikrobiom och våra mitokondrier (våra små energiproducerande kraftverk som finns i våra celler). Om vi tillhör gruppen som har en genetiskt nedsatt förmåga till avgiftning (vilket jag med många andra har) så bör vi vara extra noga.

Men åter till våra svenska superbär. För att ett bär ska kvala in som ett superbär så behöver det vara rikt på näringsämnen som vitaminer och i viss mån mineraler samt innehålla höga nivåer av antioxidanter. Många bär är också rika på fibrer. Vi får ut allra mest näring om vi äter bären färska då en del av vitaminerna försvinner vid lagring. Här följer en lista på några av våra egna superbär.

Blåbär är rika på C-vitamin, K-vitamin och B-6 (pyridoxin). Den mörkblå färgen i blåbär består av ett ämne som heter antocyanin som i forskning visat sig kunna ge stora hälsoeffekter. De bidrar till att förbättra synen och bidrar till kommunikationen mellan våra hjärnceller. Blåbär har också positiva effekter på blodtrycket och ger bättre insulinkänslighet.

Lingon innehåller mycket folat som är viktigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. När cellbildningen ökar, till exempel då man växer eller är gravid, ökar behovet av folat.

Vinbär innehåller höga halter av C-vitamin och vitamin K, vilket är viktigt för vår bentäthet. Vinbär är också rika på karotenoider. Svarta vinbär är kanske superbäret nummer ett. Inget bär är lika rikt på olika antioxidanter. Svarta vinbär är också rika på vitamin E som skyddar våra viktiga fettsyror från att förstöras. Svarta vinbär är väldigt fiberrika.

Krusbär är rika på vitamin C och E. De innehåller även quercetin som har en roll i all balansera vårt immunförsvar. Krusbär är också rika på pektin som har en naturligt konserverande effekt och tillhör de goda bakteriernas favoritmat. Pektin kan dessutom bidra till att reducera halten av skadligt kolesterol i blodet.

Jordgubbar är rika på C-vitamin och folat och är väldigt rikt på fibrer. Jordgubbar har en positiv effekt på vårt blodsocker och kan vara skyddande mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Hallon är rika på folat, järn och fibrer. Hallon innehåller också antioxidanten ellaginsyra, som kan ha en roll i att bekämpa cancerceller.

Björnbär är rik på antocyaniner som är bra för hjärtat och på karotenoider som är bra för huden. Björnbär innehåller dessutom antioxidanten ellaginsyra.

Nypon innehåller höga halter av vitamin C och A. Nypon är också rika på järn. Nypon kan bidra med en positiv effekt på blodsocker och blodfetter. Dessutom har nypon en positiv effekt på ledbesvär.

Havtorn innehåller höga halter av C-vitamin och är rika på betakaroten. Betakaroten omvandlas till A-vitamin vilket är viktigt för vårt immunförsvar, vår ögonhälsa, vår avgiftning. Det kan bidra till att sänka kolesterolvärdet, skydda huden mot solskador och är viktigt för våra cellers membran.

Tranbär är rika på A- och C-vitamin. De har historiskt använts som en huskur mot urinvägsinfektion men detta har forskning inte kunnat stödja.

Aronia är rika på järn, B-vitaminer och vitamin K. De är dessutom rika på karotenoider som omvandlas till vitamin A. De är extremt rika på antioxidanter.

Hjortron är rika på C-vitamin och på vitamin A och karotenoider. De är fiberrika och bra för tarmhälsan.

Hoppas att du lärt dig något nytt om våra fantastiska superbär. Än finns det tid att plocka exempelvis vinbär, aronia, havtorn och björnbär, såklart lite beroende på var vi bor. Vi hittar också frysta bär året runt i butikernas frysdiskar och jag tycker att det nu finns ett bra sortiment på ekologiska frysta bär. Har du plockat några bär i sommar? Tänker du dig ut och plocka nu i september? Vilket/vilka är dina favoritbär?