fbpx

Så går 2020 mot sitt slut.

Så börjar då detta år gå mot sitt slut. Ett år, så annorlunda från många andra år. Året när Covid drabbade världen och ord som ”isolering” ”hålla avstånd” och ”ensamhet” stått i fokus. Vem hade anat det i början av detta år?

Året när vi alla fick tänka till och ställa om. Många har arbetat hemma, vissa näringar har hamnat i djupa kriser och andra blomstrar i Corona-epidemins spår. Över 8000 människor har dött i Sverige till följd av pandemin och många är de som mist nära och kära, ofta utan att kunna ta ett ordentligt avsked. Många är vi också som oroat oss för att människor som vi håller nära vårt hjärta ska bli allvarligt sjuka i Covid eller att de ska sitta ensamma utan tillräckligt med kontakt med andra. Många är de som har jobbat många och långa timmar för att få sjukvården och vårt samhälle att fungera under dessa extrema omständigheter.

I början av pandemin handlade det mycket om hamstring och hyllorna för toalettpapper gapade plötsligt tomma. Vi tvättar händerna som aldrig förr och tvål och handsprit gick åt som smör i solsken.

Det finns mycket att skriva om detta år. Året 2020 som för vissa varit det värsta året någonsin. Ensamhet har drabbat många av våra medmänniskor hårt. Nyligen kom en undersökning från Lunds universitet som visade på hur den psykiska ohälsan ökade bland universitetsstudenter. Det är inte bara våra studenter som mår dåligt, många är de som har upplevt att de mått sämre psykiskt detta år. Vi har blivit medvetna om vad våra sociala relationer betyder för vårt välbefinnande. Det kommer att komma många liknande studier året som kommer.

Många har tillbringat långa perioder i sällskap med sig själv och hur bra man även trivs i sitt eget sällskap så är vi människor beroende av kontakt med andra människor. Andra har känt en stor stress av att flera i familjen varit hemma hela tiden och att relationen inte fått någon ny energi av input utifrån. Jag har skrivit många blogginlägg detta år om ämnen relaterade till just detta.

Andra vittnar om att de faktiskt mår bättre nu än i början av året. Jag har hört berättelser av att människor som innan pandemin var väldigt stressade och tack vare pandemin har kunnat återhämta sig då livet för många gått i ett lite långsammare tempo och de aktiviteter som vi vanligen deltar i inte varit tillgängliga på samma sätt. Vissa berättar om relationer som mått bra av ökad tid tillsammans.

Många vittnar även om ökad stress och att det är lätt att tappa hälsosamma vanor under dessa omständigheter. 2020 var också året då jag gav ut min första bok ”Hälsokoden – så får du ökad energi och livsglädje”. En bok som syftar till att hjälpa människor till bättre hälsa och ökat välbefinnande genom fokus på hur vi bygger varaktiga livsstilsförändringar. Något som idag känns mer aktuellt än någonsin. Tack alla ni som läst och recenserat boken, det hjälper mig att nå ut med denna så viktiga kunskap. Tack också för att ni spridit information om ”Hälsokoden” i era nätverk.

Hälsokoden – så får du ökad energi och livsglädje

I nästa års första inlägg ska jag ge er några av mina bästa tips för hur vi bygger varaktiga livsstilsförändringar bortom kortsiktiga förändringar till följd av nyårslöften.

Vad har du tyckt om de ämnen som jag skrivit om 2020? Har du lärt dig något nytt genom att läsa mina inlägg? Är det något särskilt ämne som du önskar att jag ska skriva om kommande år. Jag tänker att jag fortsätter att skriva så länge det känns kul och så länge som ni läser och uppskattar mina inlägg.

Jag önskar er alla ett gott slut på 2020 och så hörs vi nästa år!