fbpx

Så lyckas du med din livsstilsförändring

Så här i början på det nya året är det många som vill göra livsstilsförändringar. Det är nu som det är viktigt att vi stannar upp och fundera på hur vi skapar förutsättningar för varaktiga livsstilsförändringar. Att ställa sig själv frågan: Hur riggar jag bäst miljön för att stötta den önskade förändringen är viktigt. Det ska som jag brukar säga vara lätt att göra rätt! Du kommer i detta inlägg att få sex värdefulla tips på hur du bäst gör varaktiga förändringar.

Att bygga på ren viljestyrka håller oftast bara några veckor eller möjligtvis någon månad, sedan har vi lätt att komma av oss i samband med exempelvis en förkylning eller en extra stressig period på jobbet.

  • Börja med att fundera på vad som är ditt Varför. Alltså – varför är det viktigt för dig att göra denna förändring? Vad är det du vill uppnå? Vad vill du kunna göra? Ett exempel skulle kunna vara ”Jag vill gå ner i vikt för att minska inflammationer och värk. Jag vill bli piggare och gladare och jag vill kunna vara fysiskt aktiv långt upp i åren”.
  • Bygg nya vanor runt rutiner som du redan har. Ett exempel skulle kunna vara att göra ett kort träningspass medan man väntar på att kaffet ska bli klart eller att ta en promenad innan lunchen varje dag. När något blir en rutin (som när vi kokar kaffe varje morgon eller borstar våra tänder morgon och kväll) då behöver vi inte lägga tankekraft på att tänka på huruvida vi ska göra det eller inte, vi bara gör det.
  • Bygg rutiner som du upplever som belönande. Exempelvis att vi känner oss piggare och gladare efter att vi varit ute och rört på oss eller att vi somnar lättare om vi varvat ner i tid på kvällen. Om vi dessutom tycker om den nya vanan så är det större chans att vi håller fast vid den. Men det kan vara bra att veta att vissa saker tar ett tag att börja uppskatta.
  • Skapa en miljö som stöttar det du vill göra. Om vi bara har bra och näringsrik mat hemma så blir det lätt att välja just den maten och det blir en högre tröskel att äta sådant som vi egentligen inte vill äta. Skapa låga trösklar för de beteenden du vill göra mer av och höga trösklar för sådant du vill undvika.
Om du vill äta mer hälsosamt så se till att det är lätt att din kyl är preppad så att det är lätt att göra bra val.
  • Satsa på små förändringar. Vi tar ofta i alldeles för mycket när vi gör våra förändringar och då är det lätt att motståndet blir för stort och att vi får svårt att hålla i. När vi gör små förändringar så ger det ringar på vattnet i form av andra hälsobeteenden. Vi kommer in i vad vi brukar kalla en ”god cirkel”.
  • Om/när vi kommer av oss så kan vi se analysera vad det var som gjorde oss sårbara för att ramla tillbaka i det gamla beteendet just då. Här kan frågor som: Har jag sovit för lite? Är jag stressad och behöver återhämtning? Om du är kvinna kan frågan: Var befinner jag mig i min menstruationscykel vara värdefull? Med detta perspektiv så ser vi ”misslyckanden” som något vi kan lära oss något viktigt av.

Om du vill skriva tacksamhets-dagbok lägg fram den på sängbordet

Om du vill ha en guide att hålla dig till när du gör dina livsstilsförändringar så har jag samlat värdefull kunskap och hjälpsamma övningar och verktyg i boken ”Hälsokoden – så får du ökad energi och livsglädje”. Boken tar fasta på hur vi bäst gör hållbara livsstilsförändringar inom kost, rörelse, sömn, stress och återhämtning. Men även hur vi utvecklar våra relationer och hittar det där som ger oss glädje och som ger just vårt liv mening. Läs mer om boken här: https://www.forlagetkompass.se/lesson/bodil-leijonklo-halsokoden/

Hälsokoden – så får du ökad energi och livsglädje

Hur ser det ut för dig, finns det någon ny vana som du skulle vilja lägga dig till med för att förbättra din hälsa och öka ditt välbefinnande? Vad är det som motiverar dig att göra den förändringen? Hur kan du rigga din miljö så att den stöttar ditt önskade beteende?

Dela gärna tipsen på hur vi gör hållbara livsstilsförändringar!