fbpx

Ökad hälsa 2021

2020 som vi nu lämnat bakom oss var på många sätt ett annorlunda år. Många av oss upplevde en ökad oro och kände oss frånkopplade från våra sociala sammanhang vilket gjort att vi känt oss mer ensamma och isolerade än andra år. Våra liv har varit mer utmanande än vanligt även om jag vet att det finns undantag. 2021 erbjuder oss alla en möjlighet till nystart. Men hur ska vi tänka om vi vill prioritera vår hälsa detta år? Var börjar vi?

Om vi kan skilja mellan sådant som vi kan och inte kan påverka i vårt liv är mycket vunnet. Vi kan exempelvis inte påverka att det pågår en pandemi eller hur andra människor väljer att leva sina liv. Däremot kan vi påverka vårt eget beteende i förhållande till pandemin och till andra människor. Så om vi kan lägga vår energi på sådant som vi kan påverka och accepterar det vi inte rår på så har vi kommit en bra bit. Vår livsstil tillhör oftast sådant som vi kan påverka.

En sak som vi kan göra är att titta på året som gått och fundera kring vad vi gjort för mycket av och vad vi gjort för lite av under det gångna året. Inom kbt kallar man detta att titta på över- och underskottsbeteenden. Analysen kan sedan ge oss ledtrådar till vad vi kan jobba med det kommande året. Att minska på det vi upplever att vi gjort för mycket av och öka på det vi upplever att vi gjort för lite av. Här kan vi med fördel göra en liten förändring som känns enkel att göra. Att bygga in detta som nya rutiner är hjälpsamt. En rutin, som den att borsta våra tänder tar ingen energi. Vi gör det av bara farten.

Som jag skrivit tidigare så skapar vi oftast bäst långvariga livsstilsförändringar genom att ta små steg i riktning mot en ökad hälsa. Våra dåliga vanor är ofta automatiserade och går på autopilot. Det kan många gånger vara lättare att lägga till någon ny vana än att ta bort gamla. Att exempelvis lägga till mer grönsaker till våra måltider, ta en kort daglig promenad eller att komma i säng lite tidigare om kvällarna kan vara en bra start som sedan kan ge ringar på vattnet.

Om du är osäker på var du ska börja så är ett säkert kort att starta med sömnen. Tillräcklig sömn kan revolutionera vår hälsa. Vi blir piggare, gladare och våra relationer blir bättre när vi sover tillräckligt. Dessutom har vi lättare att lära oss nya saker och att leverera på jobbet om vi sovit tillräckligt. Vi blir dessutom mer motståndskraftiga och återhämtar oss snabbare från exempelvis förkylningar om vi sovit tillräckligt.

När vi sover så sker flera olika saker. Våra städprocesser i hjärna och kropp sker intensivt under natten. I andra delen av vår sömn sker de anabola processerna, vår tillväxt och utveckling. När vi sovit bra har vi lättare att göra bra livsstilsval. Vi har energi för att träna och vi väljer hälsosammare mat. I många studier har man sett att för lite sömn får oss att bli mer inaktiva och söka oss till snabba kolhydrater och mer skräpmat.

Så ska du bara göra en sak så är sömnen ett hett tips. En god sömn kommer att ge många ringar på vattnet.

Vad vill du satsa på detta år? Vad gjorde du för lite av förra året? Vad gjorde du för mycket av? Finns det en liten ny vana du kan börja med? Skulle du må bra av att sova mer?