fbpx

Hantera sug

Många bestämmer sig så här i början på året för att ändra på sina kostvanor. Men det är ofta lättare sagt än gjort då vi ofta får ”cravings” eller sug efter just den mat vi beslutat oss för att inte äta. Den typen av mat som ofta väcker vårt begär. Tänk vad enkelt det hade varit om vi blev sugna på sådant som kokt fisk med brysselkål.

Och inte är det enklare nu när många av oss jobbar hemifrån och kylskåpet hela tiden är inom nära räckhåll. Det är lätt att nästan på autopilot röra sig till just köket och de olika frestelserna som kan finnas där. Ibland kanske vi till och med har vår arbetsplats i köket så att kylen hela tiden pockar på vår uppmärksamhet. Många känner också tristess och rastlöshet över att inget händer just nu och då kan tanken på mat som tröst kännas extra lockande. Jag har hört många berätta om att de lagt på sig extra ”Coronakilon”.

Vi människor lär oss tidigt i livet att förknippa mat med närhet och tröst så det är inte så konstigt att vi söker i skafferiet och kylen efter något som ska lindra. Och just där och då, när vi ger efter för det där som vi är sugna på kan det kännas lite bättre en kort stund. Men den positiva känslan byts snart ut till ånger och kanske skam för att vi inte kan hålla oss till den uppsatta planen.

Något som kan vara hjälpsamt är att jobba för att utveckla en ”mindful” relation till mat. Med mindfulness eller medveten närvaro lär vi oss att vara tillsammans med vårt sug på ett nytt sätt. I stället för att ge efter för begäret så lär vi oss att pausa och att bli nyfiken på vad som händer. Vi lär oss att observera tankar, känslor och olika kroppsliga sensationer. Man kan beskriva det som att vi med mindfulness får en kil mellan stimuli och respons.

Vi kan då bli nyfikna på vad det egentligen är som pågår och fundera över vilket det egentliga behovet är. Kanske är vi trötta och behöver en paus för att hämta ny energi eller behöver rörelse och dagsljus om vi suttit still för länge. Kanske är vi törstiga och behöver ett glas vatten. Kanske känner vi oss ensamma och behöver kontakt med någon annan människa. Kanske har vi sovit dåligt och suget efter snabba kolhydrater handlar om att vi tror att det ska göra oss piggare. Att ställa sig frågan: ”Vad är det verkligen jag behöver just nu” Vi kan då svara upp på den känslan vi har på ett bättre sätt.

Hur ser det ut för dig, vill du hitta en ny relation till mat? Finner du dig ibland likt på autopilot ha gått till kylen utan att du egentligen är hungrig? Vad tror du om att försöka vara mer mindful och ha fokus på dina egentliga behov?