fbpx

En dag för ditt hjärta

Det är väl knappast någon som har missat att det är Alla hjärtans dag. Fokus ligger på att fira den romantiska kärleken. Många befinner sig dock inte i en romantisk relation eller i en relation som känns kärleksfull. Många känner sig ensamma och saknar den intimitet som vi förknippar med en kärleksfull relation. Allt fokus på denna typ av kärlek kan därför göra smärtsamt ont en dag som denna.

Jag uppmuntrar såklart alla uttryck av kärlek och tänker samtidigt att kärlek kan vara en krokig och ibland smärtsam resa. Vi kanske befinner oss på en plats där kärleken känns självklar och enkel eller så upplever vi hjärtesorg, kanske för första gången i livet. Kanske har vårt livs kärlek valt att gå eller tagits ifrån oss på något annat smärtsamt sätt. Kanske vågar vi inte släppa in kärleken i vårt liv av rädsla för att den en dag ska göra ont. Vi behöver skapa plats för alla dessa erfarenheter som ingår i premissen att vara människa.

I slutet av dagen så gör vi denna resa genom livet själva. Vi kanske har familj, fina vänner och stöd i olika former. Men bara vi kan fullt ut uppleva våra känslor, våra tankar, vår smärta och vår glädje. Även om känslor som bekant kan smitta och vi kan känna medkänsla för de människor vi har i vårt liv. Ingen annan kan dock finnas där för oss 24/7. Ja, ingen annan än vi själva då. Men vi kan hålla vårt eget hjärta i ömsinta händer.

Vi är vårt eget resesällskap genom livet och att stärka det kärleksfulla bandet till oss själva som sällskap på livets resa är något av det viktigaste vi kan göra. Även resan mot kärlek till en annan person, till att kunna ge och ta emot kärlek börjar i kärleken till oss själva. Att känna oss hela i oss själva är en bra utgångspunkt även om vi inleder en kärleksrelation till en annan människa. Så därför tänkte jag passa på att slå ett slag för att fira relationen till dig själv idag. Att rikta kärlek till sig själv har inget med att vara självisk att göra. När vi ger oss själva kärlek fyller vi på den kärleksbägare som vi sedan kan ösa ur när vi visar andra vår kärlek.

Hur kan vi då visa oss själva kärlek? Ja, på många olika sätt tänker jag. Här kommer några olika sätt som vi kan vara kärleksfulla gentemot oss själva:

  • Vi kan visa förståelse för oss själva när vi går igenom något tufft. Vi kan hålla oss själva så som vi skulle hålla en god vän. Vi kan säga till oss själva ”Det här är tufft, låt mig vara snäll mot mig själv”. Vi kan påminna oss själva att alla människor har svåra känslor ibland, att det är en del av erfarenheten att vara människa.
  • Vi kan fira oss själva så som vi skulle fira en god vän när det händer något positivt.
  • Vi kan stötta oss själva i vår ansträngning när vi försöker göra en förändring eller försöker uppnå något, på samma sätt som vi skulle uppmuntra en god vän i samma situation.
  • Vi kan välja mat som gör gott. Jag brukar prata om att välja mat som älskar oss tillbaka och jag tror att de flesta av oss kan se skillnad på sådan mat och mat som inte älskar oss tillbaka.
  • Vi kan visa oss själva fysisk ömsinthet genom att exempelvis hålla oss själva i handen eller stryka oss själva på armen. När vi gör detta så frigörs både serotonin och oxytocin som är två viktiga må-bra-kemikalier.
  • Vi kan ge oss själva massage eller smörja in oss kärleksfullt med något som doftar gott och känns bra.
  • Vi kan visa oss själva kärlek genom att ge oss själva en härlig promenad eller någon annan rörelse som vi tycker om.
  • Vi kan göra något vi tycker om att göra så som att krypa upp i soffan med en bok och en kopp te eller något helt annat som känns mysigt att göra.
  • Vi kan ge oss själva en present, en present som inkluderar kärleken för vårt framtida jag.

Firar du Alla hjärtans dag? Kan du känna dig extra ensam en dag som denna? Hur vill du visa din kärlek till dig själv idag (och alla andra dagar)?

Varm kram!

Dela gärna detta inlägg!