fbpx

Ett år går så fort

- och är ett helt liv för en bläckfisk

Ett år kan vara både en kort och en lång tid beroende på vilket perspektiv vi har. Jag såg i helgen filmen ”My octupus teacher” som för övrigt var en av de mest fascinerande filmer jag sett. I den fick jag lära mig att en bläckfisk lever i ett år. Idag är det precis ett år sedan jag gav ut min första bok ”Hälsokoden – så får du ökad energi och livsglädje”. Det tänkte jag fira med en tillbakablick på mitt första året som författare. Datumet för utgivningen var satt till 30 mars 2020. Och då hade pandemin precis brutit ut och all, precis all uppmärksamhet i medierna handlade om det nya viruset som spred sig över jordklotet. Att i detta läge ge ut en bok kan tyckas som en dålig timing.

Bra eller dålig timing?

Denna bild är väldigt talande. Min bok tillsammans med boken Smittans tid under aktuella böcker.

Området hälsa är mer aktuellt än någonsin

Och dålig timing kanske det var på vissa sätt. Men på andra sätt tänker jag att en bok om hur vi själva kan påverka vår psykiska och fysiska hälsa aldrig varit mer aktuell än just detta år. Vi vet idag mer om viruset än då för ett år sedan och vi vet att alla kan drabbas men att risken att drabbas svårt ökar om vi har en ohälsa sedan tidigare. Detta år har många upplevt ökad stress och oro och många berättar om hur de mår sämre nu än för ett år sedan. Även om de motsatta berättelserna också finns där.

Fokus på hur psyke och kropp hänger ihop

Boken ”Hälsokoden” handlar om hur vi med hjälp av vår livsstil och med våra livsval själva kan påverka vår hälsa och vårt välmående åt rätt håll. Fokus ligger på hur psyke och kropp hänger ihop och hur vi genom att göra små ändringar inom något område på sikt kan uppnå stora förändringar. Och att vi behöver hitta till en livsstil som vi verkligen trivs med för att förändringarna ska bli hållbara.

Hitta din egen hälsokod

När jag skrev boken hade jag som vision att hjälpa läsaren att förstå sambanden mellan psykologi, medicin, hälsa och välbefinnande. Och hur jag som författare kunde vägleda dig som läsare att hitta din personliga hälsokod och vad som motiverar just dig till att ta steg till ett större välmående.

Jag ville också förmedla hur många olika saker som påverkar vår hälsa och hur komplexa sambanden är. Samtidigt som jag ville visa på hur vi relativt snabbt kan vända en ohälsa till hälsa när vi har kunskapen och de rätta verktygen. Nyligen recenserades boken av Agneta Trägårdh i tidningen Hälsa och funktionsmedicin. Hon beskrev boken som en Hälsobibel och det känns ju väldigt hedrande. Hon började recensionen så här:

Alla hälsoböcker i en

”Det finns böcker om stress, det finns böcker om kost, det finns böcker om motion, om inflammation, om sömn, om relationer, om mage-tarm och det finns böcker om hjärnan. Och så finns det Hälsokoden av psykologen Bodil Leijonklo. Den kompletta hälsoboken, eller hälsobibeln om man så vill. Här tar författaren ett helhetsgrepp och ger läsaren alla hälsoböcker i en. På ett lättförståeligt och pedagogiskt sätt presenterar Bodil Leijonklo de olika byggstenarna som en efter en tillsammans bygger en bra grundhälsa och leder till bättre livskvalitet och mer energi.”

Agneta Trägårdh Tidningen Hälsa och funktionsmedicin

Boken har fått ett fantastiskt fint mottagande av er som läst och jag blir alldeles varm av alla jättefina recensioner. Många skriver att de läst boken flera gånger och det är ju fantastiskt. . Att detta med omtanke och värme kommer upp känns så fint för det är verkligen så jag velat att den ska upplevas. Så här skrev några av bokens läsare:

Som en liten vägledare i livet

”Det här är en bok som jag tror att alla skulle behöva i sitt liv. Inte bara läsa en gång utan ha som en liten vägledare i livet”

Lovisa

En bok som borde finnas i alla hem

”Det här är den absolut bästa självhjälpsbok jag läst! Jag önskar att jag hade haft möjlighet att läsa den här boken under mina tidigare år i vuxenlivet då hade jag nog sluppit mycket av den kamp som jag haft under hela mitt liv. Faktabaserad, inget flum eller konstigheter. Det som berört mig mest är hur författaren med genuin omtanke och värme verkligen vägleder mig som läsare att bli den bästa versionen av mig själv. Jag kände mig trygg i författarens stadiga hand under hela läsningen. En bok som borde finnas i alla hem.”

Anita

Porträtt i tidningar

Jag har porträtterats i ett gäng olika tidningar under året. Här i NSD av Lena Leffler

Jag hamnade till och med på ÖP:s omslag när jag badade i Storsjöns iskalla vatten. Jag som aldrig gillat att vara med på bild täckte helt plötsligt hela framsidan på länets tidning. Jag kan säga att jag då befann mig långt bortom min komfortzon. Och dagen därpå fick jag av mina patienter på mottagningen höra Jag såg dig i tidningen och en annan Ska du hem och bada nu? …En rolig sak med alla reportage är att jag kommit i kontakt med flera nya släktingar och gamla vänner från min uppväxt.

Jag har pratat i radio

Jag var också med och pratade i radio. Vilket var en helt ny erfarenhet för mig. Tiden gick så fort och jag hade så mycket kvar att säga när inslaget var klart. Det var många efteråt som hade hört inslaget så det var jättekul.

Många som har läst

I augusti när jag fyllde år låg boken som mest sålda i flera kategorier på Adlibris. Det kändes smått overkligt men var en fin födelsedagspresent. Boken finns också på väldigt många bibliotek vilket känns jättebra så att den är tillgänglig för fler. Många som först har lånat boken har skrivit till mig och berättat att de sedan köpt den då de vill ha ett eget exemplar.

Hoppas på ett långt liv

Det tråkiga med att ge ut en bok under brinnande pandemi är att det inte gick att ha någon releasefest och många inplanerade föreläsningar har blivit inställda eller flyttats fram på obestämd tid tills när vi får samlas igen. Jag påminner mig om att även denna pandemi kommer att passera så småningom. Och jag hoppas och tror att boken Hälsokoden kommer att ha ett långt och spännande liv.

Nu finns den för direkt leverans!

Har du läst ”Hälsokoden” i så fall vad tog du med dig från boken?

Omslagsbilden är tagen av Ingmar Reslegård i samband med ett ”Hemma-hos-repotage” För tidningen Östersunds Posten.