fbpx

Så laddar du dina batterier

Den femte årstiden

Så kom då vårvärmen till hela vårt land. Jag gissar att var du än bor i vårt avlånga land så har solen lyst på dig denna helg. Här i Jämtland där jag bor har vi vårvinter, eller den femte årstiden som den också kallas. Det som kännetecknar denna ”årstid” är att snön ligger kvar, det är plusgrader på dagarna och minusgrader om nätterna. Och på grund av att snön ligger kvar så reflekteras solljuset och upplevs därför starkare. Det känns verkligen välgörande med detta ljus efter en lång mörk vinter.

En av de stora fördelarna med att bo här är just tillgången till fjällen och till denna femte årstid. Denna helg har jag varit uppe i fjällen och verkligen laddat mina batterier. Att vara ute och röra på mig är en skön kontrast till mitt jobb som psykolog och författare. Jag träffar ofta människor på min mottagning som har urladdade batterier och många läsare som hör av sig till mig berättar också om trötthet och utmattning. Det handlar ju många gånger om att man under lång tid inte laddat sitt batteri tillräcklig omfattning.

Vi kallar denna uppladdning för återhämtning. Det har visat sig att vi kan klara av en hel del stress om vi bara ser till att återhämta oss tillräckligt. (Självklart finns det arbets- och livssituationer som är ohållbara och där vi måste göra något för att komma tillrätta med det som är stressande i våra liv). Återhämtning handlar som namnet antyder att det är något som vi behöver hämta åter. Vad just det är kan skilja sig åt men vanligen energi och fokus. Återhämtning kan vara väldigt många olika saker. Men några saker som är kännetecknande för bra återhämtning det är att:

  • Den sker ofta. Vi kan inte vänta med att återhämta oss till semestern. Vi mår bra av att återhämta oss många små stunder varje dag. och vi mår bra av att ha lite längre återhämtning under helgen. Tidigare var ju söndagen just en sådan vilodag och inom judendomen så har man sabbaten. Funktionen av sådana dagar öronmärkta till just vila är att man då har/hade hjälp av kulturen att prioritera återhämtning. Idag är det upp till oss själva att prioritera återhämtning. Många av oss har gränslösa jobb som gör att det går att jobba i princip var som helst och när som helst.
  • Den bästa återhämtningen får vi av att göra sådant som bryter av mot det det vi vanligen gör. Här kan vi alltså tänka kontraster. Om vi har ett stillasittande arbete så är det mest återhämtande att sätta kroppen i rörelse. Om vi arbetar framför skärm är det återhämtande att vila från skärmar. Om vi jobbar med människor kan vi behöva stunder för oss själva. Och om vi har fysiska jobb utomhus så kan den bästa återhämtningen vara att lägga sig i soffan. Det är inte helt ovanligt att vi går från att sitta stilla vid en skärm och jobba till att sitta stilla på en annan plats och titta på våra mobiler. Här får vi inga kontraster och en sådan paus blir därför inte så återhämtande.
  • Jag möter ofta människor som lider av stressrelaterad ohälsa på min psykologmottagning. Många av dessa personer har svårt att ge sig själva tillåtelse att prioritera återhämtning. Det rör sig många gånger om livsteman som vi byggt upp tidigt. Vanligen kring prestationsbaserad självkänsla. Det vill säga att vi bara känner oss bra om vi ständigt är igång och presterar i en eller annan form. Det kan också handla om att vi har svåra obearbetade upplevelser och känslor. Dessa kan göra att vi känner ett obehag inför att stanna upp för att vi då kommer i kontakt med dessa svåra känslor och därför fortsätter att driva på oss själva.

Ingen orkar i längden prestera om vi inte avsätter tid till återhämtning. Om vi inte lyssnar på detta behov så kommer vi förr eller senare att springa in i den välkända väggen och då kan vi inte längre prestera och behöver vanligen mycket tid för att fungera igen.

Hur ser det ut för dig är du bra på att prioritera återhämtning? Vad är återhämtande för just dig? Om du ännu inte är så bra på detta, vilken ny riktning skulle du vilja ta ut när det gäller detta med återhämtning? Vad skulle kunna vara ett möjligt första litet steg i rätt riktning?

Om du tycker att detta inlägg är intressant så får du väldigt gärna dela det i dina nätverk med hjälp av knapparna längst ner i inlägget! Och du har väl inte missat att jag ”blivit” med professionell Instagram? Med ”professionellt” Instagram menas att det är ett konto öppet att följa och att det är kopplat till min profession. Med det kontot så vill jag fortsätta att inspirera till bättre hälsa och ökat välbefinnande. Varmt välkommen att följa mig där om du är på Instagram! Klicka på länken för att komma till mitt Instagramkonto och när du är där är det bara att klicka på knappen ”Följ”! https://www.instagram.com/bodil_leijonklo_psykolog/ Och du får väldigt gärna hjälpa mig att sprida denna information så att fler kan hitta dit! Ett sätt att göra det är att dela detta inlägg i dina nätverk.