fbpx

Ett vittnesmål

En jord att förundras över

Denna vecka uppmärksammades Earth day. Jordens dag. En dag som handlar om att öka kunskapen och medvetenheten kring klimat- och miljöfrågor. Jag tänkte i anslutning till detta tipsa om en film och en serie som hänger ihop men som också går bra att se var för sig. Båda är samarbeten mellan Världsnaturfonden och Netflix. Båda har naturen i fokus och David Attenborough är inblandad i båda.

Ett liv på vår planet

Filmen heter: Ett liv på vår planet och är en personligt vittnesmål och framtidsvision av 93-åriga David Attenborough. Han berättar att det är först nu, 93 år gammal som han till fullo kan uppskatta det liv som han levt. David Attenborough är en engelsk zoolog och författare. Mest känd för de flesta av oss är han som berättarrösten till otaliga naturprogram.

I filmen ”Ett liv på vår planet” (2020) så visar Attenborough på det spektakulära underverk som jorden är. Men också på hur det sätt som vi människor lever våra liv håller på att skicka vår planet mot undergången. Han ser filmen som sitt vittnesmål över vad som hänt under hans livstid. Det kan låta som en apokalyps men han förmedlar minst lika mycket hopp som katastrof och undergång. Han menar att vi måste lära oss att arbeta med naturen istället för emot den.

Our planet

Serien som hänger ihop med denna film heter Our planet (2019). Serien består av åtta avsnitt och utgår från olika områden på vår jord. Från land till hav. Vi får följa med till platser djupt nere i havet, vi får besöka glaciärer och regnskogar. Serien är fantastiskt filmad med den senaste tekniken vilket gör att vi kan beskåda sådant som aldrig visats tidigare. Dokumentärserien tog fyra år att göra. Alla kontinenter finns representerade och filmteamet på fler än 600 personer tillbringade tid i 50 olika länder. 

Förundran

Jag har alltid förundrats över naturfilmer. Förundran är en känsla som kan definieras som en blandad upplevelse av stor respekt tillsammans med antingen överraskning eller rädsla. Att förundras kan också beskrivas som att vi varit med om något som utmanar vårt vanliga sätt att se på världen och vi vet att vi är i kontakt med denna känsla när vi får gåshud. Känslor av förundran har i studier visat sig främja vår vilja att jobba för vårt gemensamma bästa. Denna film och serie väcker definitivt min förundran.

Vi kan föreställa oss framtiden

”Det finns många skillnader mellan människorna och resten av jordens arter, men en som uttryckts är att vi ensamma kan föreställa oss framtiden. Under en lång tid har jag , och kanske du, fruktat den framtiden. Men det blir nu uppenbart att allt inte är jämmer och elände. Det finns en chans för oss att gottgöra, att fullborda vår resa av utveckling, att hantera vår påverkan, och att än en gång bli en art i balans med naturen. Allt vi behöver är viljan att göra det. Vi har möjligheten att skapa ett perfekt hem åt oss själva, och återbörda den rika, friska och fantastiska värld vi ärvde. Bara föreställ er det.”

David Attenborough i filmen ”Ett liv på vår planet

Sprid vetskapen

Om du bara ska se en film i år så kan jag verkligen rekommendera filmen ”Ett liv på vår planet” Titta och låt dig förundras! Och sprid kunskapen om dessa fantastiska och extremt viktiga filmer! Ett sätt att göra det är att dela detta inlägg vilket du kan göra på knapparna längst ner! Om du redan sett filmen och serien, vilken upplevelse hade du?