fbpx

Om rädsla och hur du kan hantera den!

Nu är det Halloween. En helg när vi medvetet och kontrollerat bjuder in rädslan. Alla andra dagar går vi långt för att undvika vår rädsla! Rädsla är en känsla som hjälper oss att överleva och se till att vi är trygga. Men när rädslan tagit över och vi blivit rädda för sådant som egentligen är ofarligt då hindrar den istället oss och leder till ohälsa och minskat välbefinnande!

Rädslor av olika slag är det som hindrar oss människor mest här i livet! Rädslor är också det som förenar många av de människor som söker min och andra psykologers och psykoterapeuters hjälp. Vad vi är rädda för skiljer sig åt. Vi kan exempelvis vara rädd för sociala situationer, öppna platser, olika känslor eller döden. Vi kan vara rädda för att misslyckas, bli lämnade eller avvisade. Oavsett vad vi är rädda för så blir våra strategier för att undvika ”hotet” det som sedan ställer till det för oss! Vi kanske undviker relationer för att skydda oss mot svek eller vi kanske undviker sociala situationer, öppna platser och vissa känslor för att slippa känna rädsla.

I takt med att vi undviker det som skrämmer så krymper våra liv och vi riskerar att hamna långt bort från det liv vi egentligen vill leva! Eller så kämpar vi hårt för att undvika misslyckanden eller tycker bara att vi duger när vi presterar på topp och riskerar på sikt att hamna i utmattning. Eller så tar vi till mat, shopping, alkohol eller andra droger för att dämpa och riskerar missbruk och ohälsa av olika slag.

Ja rädsla kommer i många skepnader och våra strategier att hantera den tar sig många olika uttryck! Idag tänkte jag lära ut ett bra sätt att förhålla sig till rädsla! Det handlar om hur du kan lära sig förhålla dig till din inre vakthund oavsett vad den morrar och skäller för!

Det är viktigt att vi ofta övar på detta förhållningssätt! Mental hälsa uppnår vi genom att praktisera det vi lärt oss! Det tar tid att hjälpa våra hjärnor att inte reagera som tidigare på ofarliga hot men med övande kommer färdighet!

Vad morrar din inre vakthund åt?

Dela gärna detta inlägg om du tror att andra har glädje av att läsa det! Det gör du bäst genom att dela via ”knapparna” längst ner!

Kram på dig!

Bodil

Bodil Leijonklo, leg psykolog, leg psykoterapeut och författare till böckerna ”Livsstil för hälsa och välbefinnande” och ”Hälsokoden – Så får du ökad energi och livsglädje”