fbpx

Leda sig själv

Kunskap om hur vi kan förstå, hantera och prata om känslor är viktigt för att vi ska må bra och få vårt liv att fungera. Idag tänkte jag tipsa om ett helt fantastiskt material som jag rekommenderar till alla! Materialet som består av animerade korta filmer är framtaget av Riksförbundet Attention, finansierat av Allmänna arvsfonden. Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Ett av deras syften är att sprida kunskap inom detta område.

Serien som består av 24 korta avsnitt är uppdelad i fyra områden:

  • Förstå sina känslor
  • Hantera sina känslor
  • Prata om sina känslor
  • Leda sig själv

I avsnittet om att förstå sina känslor finns små korta animationer om att identifiera känslor, skilja på tankar och känslor och om att kunna vägledas av känslor. Att förstå vad man känner kan ibland vara svårt, att exempelvis urskilja känslorna från varandra eller särskilja vad som är en känsla och vad som är en tanke. Det här med att förstå sina känslor är ett viktigt första steg för att vi ska kunna hantera dem på ett bättre sätt.

Känslor fungerar som signaler för att visa oss vad vi behöver i livet. Behagliga känslor är signaler som vill visa oss att vi har fått någonting som vi behöver. Obehagliga känslor är signaler som vill visa oss att det finns någonting som vi behöver som vi ännu inte fått. Materialet handlar om att ge självkännedom och om att utveckla en god relation till sig själv. En av övningarna handlar om hur vi utvecklar vår självmedkänsla och blir oss själva fullt ut. Det finns också ett fint material med övningar kopplat till detta där vi steg för steg kan få hjälp att sortera vilken känsla som vi har att göra med. Väldigt pedagogiskt utformat.

Inom serien finns även filmer för hur vi kan aktivera ”må bra mönster”. Det handlar om att se våra resurser och vad som redan fungerar och som vi kan göra mer av. Vilka saker vi kan påverka. Hur vi kan agera trots våra känslor, vilket är en viktig del av att utvecklas. Här får vi också lära oss om värderingar och hur vi kan låta dessa styra oss i livet. Att vägledas av värderingar handlar ju om att ta in det långsiktiga perspektivet. Vi får lära oss att det vi riktar vår uppmärksamhet mot tenderar att växa. En film handlar också om hur vi effektivt kommunicerar med andra i form av ”jag-budskap”.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innebär ofta svårigheter med uppmärksamhet, planering och organisering. Vi kan likna detta med en flygplats som är utan flygledartorn. Det har man tagit fasta på och flera av filmerna handlar om hur vi kan leda oss själv med hjälp av självreglering. Vi får lära oss att planera och organisera i vår vardag så att det fungerar. Det kan handla om att komma igång med uppgifter, att be om hjälp och att bli klar med saker. Vi får lära oss att prioritera bättre. Att få överblick över det vi behöver göra och att utveckla vardagsrutiner.

Jag tänker att fokus och uppmärksamhet är något av en bristvara idag i stort. Så mycket pockar på vår uppmärksamhet och våra mobiler ”kidnappar” lätt vår uppmärksamhet. Därför kan de områden som tas upp vara hjälpsamma för oss alla.

I länken finns också ett material som vänder sig till personer som jobbar med att stötta människor med NPF. Här hittar vi bland annat övningar i hur vi kan omformulera de problem som personer i samtal ger uttryck för till vad personen i fråga längtar efter. De tips som här passar alla som har en roll att stötta andra människor oavsett om det är i sin yrkesroll eller en roll man har att stötta människors utveckling i andra sammanhang.

Material framtagna för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar behöver vara intresseväckande, korta och tydliga. Jag tänker att detta material passar oss alla, funktionsnedsättning eller ej, gammal som ung. Så missa inte detta och dela så att detta kommer så många som möjligt till del.

Länk till Känslogrejen.se: http://www.xn--knslogrejen-l8a.se/

Kom ihåg att anmäla dig för min blogg/nyhetsbrev om du är intresserad av att ta del av mina inlägg.

Dela gärna inlägget!